a

Mihai Bica, primul român care a învățat medicină la Cambridge! Tânărul s-a întors în România să trateze bolnavii de inimă

- - 85- 2489 vizualizari

Mihai Bica este primul român care a fost acceptat la Facultatea de Medicină de la Cambridge. A început să-și dorească să devină medic în clasa a XI-a, iar apoi a ales și Universitatea Cambridge, deși mulți i-au zis că nu are nicio șansă să intre, pentru că nu a mai intrat niciun român.

Mihai Bica și-a terminat studiile, s-a întors în România și a ales să trateze bolnavii de inimă de la Institutul C.C. Iliescu, potrivit Life.ro

De când ești angajat aici?

De la începutul lunii februarie. De nici o lună. M-am întors în august 2019, după ce am lucrat un an ca medic în Anglia, m-am pregătit pentru examenul de rezidențiat și după ce am terminat, am început să lucrez.

Rezidențiatul este examenul la care îți alegi specialitatea?

Da. După examen, în funcție de rezultate, se aleg specialitățile și apoi spitalul la care vrei să lucrezi.

Și pe cardiologie nu erau mulți?

Cardiologia e destul de competitivă, e o specialitate foarte dorită. Dar au fost și locuri multe anul acesta, însă am obținut și un punctaj bun ca să pot să-mi aleg spitalul.

În București au fost 53 de locuri pe cardiologie, iar când mi-am ales spitalul, Institutul de boli cardio-vasculare C.C. Iliescu a avut numai cinci locuri.

Ce alte opțiuni mai aveai pe listă?

Pe lista mea, în general, pentru cardiologie cele mai vânate sunt Institutul C.C. Iliescu, Spitalul Floreasca, spitalul Universitar, Elias și Spitalul Militar.

Cât durează rezidențiatul?

Șase ani.

Puteai să faci rezidențiatul în Anglia?

Da, dar e altă structură acolo. Eu deja începusem traiectul în Anglia, dar acolo lucrurile funcționează puțin diferit. După facultate faci doi ani de fundație – Foundation Training – unde ești angajat ca doctor și lucrezi o dată la patru luni pe o altă specialitate. Eu aveam și un post de cercetare în anul doi de fundație. După această fundație, dacă vrei să faci cardiologie sau una din multe altele specialități de medicină internă urmează trei ani de training pe medicină internă unde o dată la șase luni treci printr-o specialitate. Apoi urmează încă o selecție când aplici pentru specialitatea propriu-zisă și când trebuie să faci încă cinci ani de rezidență pe specialitatea propriu-zisă.

Află întreaga lui poveste, aici!

85 recommended
2489 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »