a

Cea mai bună polițistă din lume, Raluca Domuța: “Le spun mereu străinilor că România e minunată”

- - 26- 216 vizualizari

Privit de departe, cutremurul din Haiti încape, ca orice altă catastrofă, în cifre și imagini. Peste 100.000 de oameni au fost uciși pe 12 ianuarie 2010, de seismul cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter și de replicile care au urmat. În aproximativ un minut, case, școli, spitale din capitala Port-au-Prince s-au prefăcut în 19 milioane de metri cubi de moloz, îndeajuns pentru umple un șir de containere pe toată distanța dintre Londra și Beirut. Agențiile de presă au trimis repede către restul omenirii fotografii cu mormane de cadavre și clădiri desprinse de la jumătate și răsturnate ca niște gigantice piese de lego. Însă înainte ca cifrele și fotografiile să ajungă pe monitoarele lumii, dezastrul intrase deja în viețile comisarului-șef Raluca Domuța și ale celorlalți 20 de polițiști români aflați în Haiti în cadrul misiunii de pace a Națiunilor Unite (MINUSTAH).

Au participat la misiunile de căutare și salvare în Port-au-Prince și i-au ajutat pe medicii care îngrijeau supraviețuitori și încercau să limiteze răspândirea holerei. Au făcut apoi tot posibilul pentru a menține ordinea într-o țară în care legile mai supraviețuiau doar pe hârtie.

La cinci ani și jumătate de la acele momente, Raluca Domuța a fost desemnată “International Female Police Peacekeeper 2015, pentru contribuția de atunci. E prima dată când o polițistă din România primește un asemenea premiu. Ceremonia a avut loc pe 23 august, în Cardiff, Marea Britanie. După eveniment, Domuța a participat la o seară cu specific național și a schimbat uniforma cu o ie, pe care o pune în bagaj oriunde merge.

domuta1

Spune că premiul primit recent reprezintă “o încununare a tuturor sacrificiilor personale” făcute de-a lungul timpului. Românii au multe lucruri de arătat colegilor din restul lumii: “Polițiștii români care participă la misiuni internaționale sunt excepționali, fapt recunoscut și de către partenerii străini cu care lucrăm, dar și de rezultatele lor. Celor străini le spun mereu ca România este minunată, ei ne apreciază din punct de vedere profesional, dar în egală măsură avem ocazia să ne promovăm țara. În misiune, ne facem mulți prieteni care după terminarea misiunii aleg să viziteze țara noastră.”

De asemenea, familia i-a fost alături mereu. “Am șansa de a avea niște părinți extraordinari, care i-au oferit băiețelului meu, Andrei, dragostea si afecțiunea necesară, în cei trei ani in care am lipsit de lângă el (trei ani cu intermitențe, dar foarte grei pentru o mamă). Andrei e tare mândru de mine și o mare parte din acest succes i-l datorez lui”, adaugă ofițerul.

Două promisiuni

Raluca Domuța spune că, în tot timpul misiunii, au ținut-o “în funcțiune” două promisiuni pe care le făcuse: “una, față de faptul că reprezentam și reprezint România și tot ce facem în misiune afectează imaginea țării și a instituției, iar o alta, față de Andrei (fiul său – n.r.), că mă voi întoarce acasă cu bine.” Ar mai fi și vorbele bunicii sale ardelence, care încheia rugăciunea de seară cu “Doamne ajută-ne să ne trezim în pace!”. A ținut minte bucata asta de rugăciune și a luat-o cu ea pe o insulă aflată dincolo de Atlantic.

Știa că o să fie polițistă încă dinainte să meargă la școală. “Am văzut prea multe filme. Îmi amintesc că, înainte de Revoluție, rula pe un post maghiar de televiziune un film cu o polițistă care se numea Linda. Nu cred că aveam mai mult de 6 ani când le-am zis părinților mei că eu voi deveni ca Linda”, povestește ea. A absolvit Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în 1999 și s-a specializat în știinte penale, psihologie judiciară și apărarea drepturilor omului.

domuta3

Domuța este în prezent Comandant Regional UNPOL , tot în Haiti. La atâta vreme după catastrofă, viața acolo e departe de curgerea dinainte : Port-au-Prince e împânzit în continuare de clădiri semi-prăbușite, taberele de refugiați din centrul Capitalei s-au desființat abia acum doi ani, lumea s-a împrăștiat prin periferii și trăiește de pe urma unei economii paralele. “Haiti, pe lângă criminalitatea crescută cu care se confruntă, se află în perioada electorală, în lunile august, octombrie și decembrie, au avut/au loc alegeri legislative parlamentare, locale și prezidențiale, așa ca situația securitară este cât se poate de volatilă”, spune Domuța.

În noua funcție, are în subordine polițiștii internaționali din Departamentul de Sud. E singura femeie din Departamentul de Operațiuni care deține această funcție. Oferă sprijin de specialitate în domeniul combaterii criminalității organizate și a actelor de violență sexuală: “Ca șef de departament pe lângă problemele privind personalul și administrația din subordine, responsabilitățile majore se referă la partea de securitate și la colaborarea cu partenerii noștri, polițiștii haitieni, pe care trebuie să îi sprijinim în cazuri de manifestații, dar și cu privire la investigațiile pe care le fac în cauzele penale pe care le instrumentează.” Am întrebat-o de planuri, așa cum se întreabă la sfârșit de interviu, și a zis că vrea să termine și misiunea asta și să se întoarcă acasă “ca polițist și mamă”.

CITAT: Experiențele trăite în misiunea internațională într-un mediu de securitate extrem de volatil m-au făcut să înțeleg de ce bunica mea, care a trăit experiența Primului Război Mondial, când eram copil, în fiecare seară, la sfârșitul rugăciunii spunea “Doamne ajută-ne să ne trezim în pace!” Comisar-șef Raluca Dumuța, Poliția Română 

Sursa Foto: Poliția Română

26 recommended
216 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de