a

Svetlana Aleksievici, laureată cu Nobel în 2015, vine la București

- - 42- 45 vizualizari

Duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 19:00, la librăria Humanitas Cișmigiu, Svetlana Aleksievici va purta un dialog deschis cu scriitorul și politologul Ioan Stanomir, despre ultima carte a scriitoarei: ”Vremuri second-hand”, dar și despre întreaga sa colecție de cărți traduse în limba română.

Svetlana Aleksievici s-a născut pe 31 mai 1948 în fostul Stanislav, din vestul Ucrainei. Părinții s-au stabilit în Belarus, unde au lucrat ca profesori, pentru ca ea să studieze jurnalismul la Minsk.

A lucrat în mai multe redacții până să-și publice prima carte, compusă din mărturiile unor oameni care și-au părăsit locurile natale: cartea a fost restrasă – la momentul respectiv – din librării de către autorități.

A urmat ”Războiul nu are chip de femeie” (1985) care s-a lansat, simultan, la Moscova și la Minsk. Are la bază interviuri cu femeile care au luptat în Armata Roșie. Urmează cărți despre războiul dus de URSS în Afghanistan dar și ”Dezastru de la Cernobîl”, carte care conține mărturii ale supraviețuitorilor.

În 2015 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru ”scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinței și curajului în zilele noastre”.

42 recommended
45 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de