a

De la liceul de muzică, la studii de biochimie la Oxford

- - 135- 1923 vizualizari

Călin Drăgoi are 19 ani, a terminat liceul de muzică și a ales să studieze un domeniu complet diferit – biochimia. O alegere neobișnuită pentru cineva care a pornit la drum cu ideea de a fi artist, dar Călin nu este un tânăr ca oricare altul. A intrat tocmai la Universitatea Oxford.

Este în primul an și spune că se așteaptă la un mediu greu, competitiv și care va necesita mult efort, dar el asta și speră. Călin este motivat de muncă și îi place să fie înconjurat de oameni care sunt pasionați de domeniul lor de activitate.  În particular, și-a ales singur drumul, nu a urmat vreun sfat primit de la părinți sau de la rude, totul a fost gândit cu mintea lui.

Mi-ar fi foarte greu să indic pe cineva care ar fi avut o influență semnificativă în alegerile pe care le-am făcut pe plan educațional. Desigur, părinții mi-au susținut toate inițiativele, dar acestea au fost determinate independent în cea mai mare măsură. Cred că ceea ce m-a inspirat cel mai mult au fost lecturile din gimnaziu și liceu. Cele care au avut un impact semnificativ au fost cele de filosofie, pentru că m-au obișnuit cu gândirea critică și speculativă”, a povestit Călin într-un interviu pentru Viitorul României.

Decizia de a studia biochimie a fost luată treptat. Inițial, în gimnaziu, Călin detesta științele și matematica și nici prin cap nu-i trecea să le studieze în detaliu. Apoi, în clasa a VII-a, a avut prima întâlnire cu filosofia. „Mi-a deschis interesul pentru gândirea specultiva și pentru logică. Logica, la rândul ei, mi-a oferit o oarecare încredere că aș putea să învăț matematică, pe care, deși nu o înțelegeam, ajunsesem să o consider importantă. Astfel, în timpul clasei a X-a, am început să recuperez ceea ce nu stapaneam până atunci și am învățat și analiză care se studiază în liceu. La începutul clasei a XI-a am decis că biochimia este domeniul în care vreau să îmi continuu studiile”, a spus el. Principalul motiv este că își dorea să aibă o meserie din care să mai poată învăța și după terminarea studiilor, ceva care să nu îi plictisească mintea.

Mai rămânea doar să-și aleagă universitatea.  „Ambiția de a studia la o universitate de prestigiu a existat de foarte devreme, încă de la începutul gimnaziului, întrucât aș zice că am crezut întotdeauna în anumite idealuri academice. Înainte de a decide să aplic la Oxford, am luat în calcul și studiul în Statele Unite, dar condițiile de admitere de acolo nu mi s-au părut convenabile. O altă opțiune ar fi fost Universitatea Cambridge, dar această nu are un curs de biochimie”, a explicat Călin.

În ceea ce privește mediul educațional în care s-a format, el nu atribuie reușitele sale educației școlare primite. Din punctul său de vedere, sistemul românesc este învechit și se bazează pe memorare, în timp ce calitatea principală pe care trebuie să o aibă un tânăr care vrea să studieze la Oxford sau Cambridge este gândirea critică. „În viziunea mea posibil naivă, educația ar trebui să îndrume elevul astfel încât să descopere singur adevărurile care la momentul de față sunt livrate într-o manieră oarecum dogmatică. Nu în ultimul rând, sunt de acord cu punctul de vedere al acad. Solomon Marcus, care consideră abordarea interdisciplinară a fi cea corectă; delimitările atât de radicale care există între materiile din școală mi se par artificiale”, spune studentul roman de la Oxford.

Interdisciplinaritatea a fost chiar un factor important în alegerile făcute până acum. Călin spune că a optat pentru biochimie fiindcă este legată și de domeniul geneticii, în principal de cercetarea genomului uman.

„Mi se pare extraordinar faptul că avem cunoștințe despre mecanismele moleculare care determina controlul expresiei genetice. Cred că lucrul asta va fi posibil într-un viitor destul de apropiat. La momentul de față se cercetează intens un sistem care poate face modificări foarte precise ale genomului. După știința mea, există studii clinice în derulare care încercă folosirea metodei pentru tratarea unei anumite forme de leucemie la oameni. Există anumite probleme de etică ce trebuie încă rezolvate, dar cred că în curând tehnologia va fi testată pentru tot mai multe defecte genetice”, este de părere Călin.

Ceea ce se urmărește prin această cercetare este eliminarea bolilor cu transmisie genetică din ADN-ul uman. Pare o utopie în momentul de față, însă Călin crede că se vor face pași importanți în acest scop în următorii ani și ar vrea să fie printre cercetătorii care vor face marile descoperiri.

Are și un sfat pentru tinerii cu visuri mari. „Le recomand să se îndrepte către un domeniu care îi pasionează într-adevăr și să înceapă să se intereseze în legătură cu demersurile necesare admiterii cu aproximativ doi ani înainte de terminarea liceului pentru a-și putea organiza bine timpul”, spune Călin.

Le recomand să se îndrepte către un domeniu care îi pasionează într-adevăr și să înceapă să se intereseze în legătură cu demersurile necesare admiterii cu aproximativ doi ani înainte de terminarea liceului pentru a-și putea organiza bine timpul.

CITAT: „Cred că ceea ce m-a inspirat cel mai mult au fost lecturile din gimnaziu și liceu. Cele care au avut un impact semnificativ au fost cele de filosofie, pentru că m-au obișnuit cu gândirea critică și speculativă”. Călin Drăgoi, student Oxford

135 recommended
1923 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de