Se împlinesc 53 de ani de la moartea omului de știință român

- - 35- 69 vizualizari

 

Sabin Manuilă s-a născut în Sâmbăreni, județul Arad, pe 19 februarie 1894.

După ce a terminat Facultatea de Medicină la Budapesta, pe 1 decembrie 1918, a reprezentat asociația studenților la marea adunare de la Alba Iulia.

La doar 44 de ani a devenit membru corespondent al Academiei României pentru ca, ulterior, să întemeieze Institutul Central de Statistică.

Manuilă a fost o personalitate științifică de talie internațională: fiind un apropiat al lui Iuliu Maniu, acesta a fost nevoit să părăsească țara după război și s-a stabilit la New York, în SUA.

A lucrat pentru Universitatea Stanford (foto) și a devenit membru Comisiei de Populație a Ligii Națiunilor Unite (mai târziu, ONU).

Bursier al Fundației Rockefeller, Manuilă e recunoscut pe plan internațional ca demograf, medic și statistician. Printre cele mai cunoscute studii demografice ale sale se numără „Populația României” (1937) și „Structura evoluției populației rurale”.

Românul s-a stins din viață la New York, pe 20 noiembrie 1964.

35 recommended
comments icon 0 comments
69 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de


Bookmark?Remove?

Schița primei rachete a fost găsită în România

-

  Pentru cei care nu știau, prima schiță a unei rachete în Europa a fost redactată de Conrad Rudoolf Haas, la mijlocul secolului al XIV-lea. Opera a fost redescoperită de către Doru Todericiu, în 1961, care a studiat cu atenție această schiță. Mai e cunos... Mai mult »