Constantin Bîlcă are 38 de ani și este din Constanța. A început să construiască navomodele la șase ani, inspirat fiind de tatăl lui, fost marinar. A devenit campion mondial la 28 de ani.
„Tata era marinar si făcea machete acasă și pe vapor pe care le vindea apoi prin port. Practic, am furat meserie de la el. Mă gonea de la masa lui de lucru ca să nu mă tai sau să ma accidentez, spunându-mi că sunt prea mic și nu pot să fac ce face el”. Vorbele tatălui său nu l-au descurajat, ba dimpotrivă.
A început să contruiască macheta unui iaht. A folosit celuloza pe care o utilizau muncitorii la construcția blocurilor în Constanța, unde era o secție de navomodelism. Aici, Constantin a început să lucreze cu lemnul și a învățat să facă un plan al machetei, scriu jurnalistii Adevarul.ro
Profesorul Corneliu Costiniuc, de la Academia Navala, i-a descoperit talentul. I-a propus sa facă o machetă cu care să participe la un concurs național de navomodelism în anul 2006.„Am participat la Campionatul Naţional din partea Clubului Farul Constanţa cu nava Berlin, navă germană de construcţie olandeză, construită în anul 1674.
Nava Berlin a aparţinut Companiei Indiilor de Est şi era folosită pentru escortarea navelor comerciale în Oceanul Pacific. Toate navele care aparţineau acestei companii erau deosebite prin elementele lor. Am luat medalia de bronz deoarece nava nu era terminată la momentul competiţiei“, adaugă Costinel.
În anul 2007, va fi medaliat cu aur la Campionatul Naţional şi la cel European de Navomodelism, iar în 2008 câştigă aur la naţionale şi la campionatul mondial din Cehia cu aceeaşi navă, Berlin. Imediat după această performanţă, Federaţia Română de Modelism îi oferă titlul de maestru emerit al sportului.
„Berlin este nava care m-a adus de la stadiul de simplu caporal la cel de maestru emerit al sportului la numai 28 de ani. Este macheta mea de suflet de care nu pot să mă despart. Am primit oferte foarte bune pentru ea, dar nu vreau să o vând“, spune Constantin Bîlcă.
Din 2008 nu a mai participat la competiții, dar a continuat să facă navomodele pe care le valorifică pentru a își suplimenta veniturile.
În acest an, a început să lucreze din nou la o navă cu care va participa la campionatul național de navomodelism din 2018.
Pentru a fi un navomodelist bun, îţi trebuie multă viziune şi răbdare, să poţi transpune un plan al unei nave într-o machetă din lemn.
„Răbdarea ţi-o cultivi, ea vine din pasiune. Dacă-ţi place să faci asta, ai şi răbdare. Trebuie puţin din fiecare: talent la sculptură, viziune, inventivitate, răbdare“, conchide Constantin Bîlcă.