a

Medicul Adrian Crăciun, salvatorul copiilor născuți prematur la Maternitatea Cantacuzino. Are în birou un panou cu ”absolvenții terapiei intensive neonatale”

- - 45- 1226 vizualizari

Adrian Crăciun, medic la secția de Neonatologie a Spitalului Canacuzino din Capitală, este unul dintre eroii tăcuți ai României. Nu multă lume a auzit de el, deși mii de copilași îi datorează viața, iar părinții lor îl consideră trimisul lui Dumnezeu pe pământ.
Are o echipă mică, dar coordonată perfect, cu care reușește zi de zi să salveze copilași născuți prematur.

Are o experiență de peste 20 de ani, iar unul dintre visurile sale este extinderea maternității. Totuși, limitările bugetare și înghețarea posturilor din sistemul sanitar de stat îl țin deoparte, momentan, de visul lui, scriu jurnaliștii Libertatea.ro

În total, sunt 7 medici și 12 asistente, care gestionează în fiecare an peste 1800 de nașteri. Multe cazuri din sudul țării ajung în Capitală, iar dacă nu ar ajunge, ar fi condamnați la moarte din start.

Citește și: Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

“Am nevoie de cel puțin 10 asistente în plus pentru cele două linii de gardă”, ne-a spus dr. Crăciun despre planurile de extindere. “Cum poți să refuzi un caz când știi că la Ploiești, Pitești, Slatina nu există maternități pregătite corespunzător? Sună telefonul zilnic, primim foarte multe solicitări și încercăm să nu refuzăm pe nimeni, dar nu putem continua așa dacă nu ne extindem. Avem 1800 de nașteri anual, față de 3500 într-o maternitate privată, dar gândiți-vă că la noi indicele de prematuritate este de 25%, față de media de 11% pe țară”, a povestit doctorul Crăciun.

Un alt vis de-al medicului este aparatura modernă.

“Aparatul acesta nou, Giraffe, este, dacă vreți, BMW-ul incubatoarelor. Fiind copii atât de fragili, născuți la 28 de săptămâni și care nu cântăresc mai mult de 1200 de grame, trebuie să ai acces la ei pentru diverse operațiuni fără să îi miști prea mult iar acest incubator este spațios și ne permite acest lucru”, a spus dr. Crăciun. Specialistul a mărturisit că se bazează pe sprijinul companiilor și chiar al persoanelor private pentru a avea o dotare corespunzătoare a secțiilor unde se duc bătăliile critice pentru viața copiilor.

Citește articolul integral pe Libertatea.ro

45 recommended
1226 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »