Medicul Adrian Crăciun, salvatorul copiilor născuți prematur la Maternitatea Cantacuzino. Are în birou un panou cu ”absolvenții terapiei intensive neonatale”

- - 32- 472 vizualizari


Adrian Crăciun, medic la secția de Neonatologie a Spitalului Canacuzino din Capitală, este unul dintre eroii tăcuți ai României. Nu multă lume a auzit de el, deși mii de copilași îi datorează viața, iar părinții lor îl consideră trimisul lui Dumnezeu pe pământ.
Are o echipă mică, dar coordonată perfect, cu care reușește zi de zi să salveze copilași născuți prematur.

Are o experiență de peste 20 de ani, iar unul dintre visurile sale este extinderea maternității. Totuși, limitările bugetare și înghețarea posturilor din sistemul sanitar de stat îl țin deoparte, momentan, de visul lui, scriu jurnaliștii Libertatea.ro

În total, sunt 7 medici și 12 asistente, care gestionează în fiecare an peste 1800 de nașteri. Multe cazuri din sudul țării ajung în Capitală, iar dacă nu ar ajunge, ar fi condamnați la moarte din start.

Citește și: Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

“Am nevoie de cel puțin 10 asistente în plus pentru cele două linii de gardă”, ne-a spus dr. Crăciun despre planurile de extindere. “Cum poți să refuzi un caz când știi că la Ploiești, Pitești, Slatina nu există maternități pregătite corespunzător? Sună telefonul zilnic, primim foarte multe solicitări și încercăm să nu refuzăm pe nimeni, dar nu putem continua așa dacă nu ne extindem. Avem 1800 de nașteri anual, față de 3500 într-o maternitate privată, dar gândiți-vă că la noi indicele de prematuritate este de 25%, față de media de 11% pe țară”, a povestit doctorul Crăciun.

Un alt vis de-al medicului este aparatura modernă.

“Aparatul acesta nou, Giraffe, este, dacă vreți, BMW-ul incubatoarelor. Fiind copii atât de fragili, născuți la 28 de săptămâni și care nu cântăresc mai mult de 1200 de grame, trebuie să ai acces la ei pentru diverse operațiuni fără să îi miști prea mult iar acest incubator este spațios și ne permite acest lucru”, a spus dr. Crăciun. Specialistul a mărturisit că se bazează pe sprijinul companiilor și chiar al persoanelor private pentru a avea o dotare corespunzătoare a secțiilor unde se duc bătăliile critice pentru viața copiilor.

Citește articolul integral pe Libertatea.ro

32 recommended
comments icon 0 comments
472 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Sevda Memet, medic rezident, câștigătoarea celei mai importante burse MBA la Stanford: „Vreau să mă întorc în România și să creez un centru oncologic de top în Europa de Est”

-

Sevda Memet este medic rezident în Constanța, unde a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul  Universităţii Ovidius și a reușit să obțină o bursă MBA (Master of Business Administration) la Universitatea Staford din Statele Unite ale Americii.  Visează să în... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Medic stomatolog și mamă pentru mii de copii: „Nu poți iubi pe nimeni fără să te iubești pe tine. Nu poți împărți mâncare dacă tu nu ai suficientă pentru tine”

-

Este medic stomatolog, antrenor de dezvoltare personală, iar în timpul liber se ocupă cu activități de voluntariat. Are ochi strălucitori și o privire caldă. Zâmbește constant. Abia la finalul discuției am realizat că zâmbetul ei nu este condiționat de niciun ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Istoricul Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani

-

Marele istoric român Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani, conform TVR. Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1916 (după calendarul vechi; 31 august 1916, după calendarul nou), în București, într-o familie de origine aromână. Neagu Djuvara a devenit în a... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !