a

Poetul Răzvan Ţupa: „Poezia îţi permite să te faci de râs. Cred că e nevoie să învăţ să îmi asum faptul că e ok să nu fim foarte serioşi de la un capăt la altul”

- - 20- 88 vizualizari

Răzvan Țupa este un poet atipic. A primit Premiul Național ”Mihai Eminescu” și se mândrește cu acte mai puțin obișnuite în lumea artistică.

E cunoscut pentru manifestările artistice în care a integrat poeziei diverse alte acte: s-a dezbrăcat pentru a citi versuri scrise pe propria-i piele.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor Adevărul, Răzvan Țupa a povestit de ce și cum a ajuns să facă ce îi place.

”Există o teorie că atunci când scrii chestii valabile, de obicei le scrii în momente de criză pentru că ăla e momentul în care te angajezi plenar în tot procesul ăsta.

De asta, cele mai importante lucruri din istoria literaturii, din istoria artei, sunt create de oameni care fie sunt adolescenţi, fie sunt la mijlocul vieţii, fie sunt la sfârşitul vieţii. E şi o carte a lui Didier Anizeu, „Psihanaliza travaliului creator” şi spunea acolo că întâlnirea cu moartea te face, de fapt, să găseşti o soluţie. Nu ocoleşti, dar înţelegi că poţi să faci altceva până atunci. De asta, reuşeşti să accesezi o zonă de creativitate profundă şi de efervescenţă.

Legat de partea de performance, o vezi ca pe o parte integrantă a actului creator sau a început mai mult ca o metodă de a atrage oamenii spre poezie?

” Performance am făcut, când nu era la modă să fii poet debutant şi nu te publica nimeni. La început, nu-mi scriam poemele la calculator, ci la maşina de scris. Le puneam în forma unui volum ca să văd cum ar fi împreună. Şi făceam atât de mult asta, încât am început să le împart. Erau mici performance-uri în baruri” Citește interviul integral pe Adevărul.ro

 

20 recommended
88 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »