a
Fără categorie

Manager român al unui restaurant din Germania: „Toți angajații sunt români și se ascultă folclor

- - 29- 670 vizualizari

Ioan Istrate este unul dintre românii care au plecat din România în anii ’90. A reușit să își construiască o afacere profitabilă acolo, iar acum conduce un restaurant cu specific românesc în Germania.„

„Am venit în Germania în aprilie 1990, după două tentative eșuate. O dată chiar am reușit să ajung până în fosta Iugoslavie, însă după ce am fost văzuți de localnici și turnați la Poliție, ne-au prins și ne-au băgat la închisoare 30 de zile, după care ne-au trimis înapoi în țară.Am vrut să plec din România încă din timpul serviciului militar, în 1985, când mi s-a depistat o miopie forte cumulativă congenitală și am fost operat la Spitalul Militar din București, unde doctorii îmi spuseseră că nu trebuia să fac armata și mi-au propus să rămân în spital ca soldat sanitar, la Secția de Oftalmologie. În acea perioadă am avut o relație apropiată cu doctorii și o dată am întrebat care este situația mea cu miopia de la ochiul drept. Mi-au spus că se fac operații cu laser numai în Vest, dar că șansele să pot pleca legal prin Crucea Roșie sunt extrem de mici, pentru că veneam din județul Caraș-Severin și nu din București. Așa s-a aprins în mine dorința de a părăsi România cât mai curând.” Ajuns în Germania, primul pas spre asigurarea existenței a fost găsirea unui job, așa că a lucrat inițial ca ospătar, apoi ca muncitor în fabrică”

Ghinionul de a se afla pe lista de concediați s-a dovedit a fi de fapt saltul spre succes, potrivit ziarulromânesc.de.

„După sosire am fost repartizați în Landul Schleswig-Holstein, într-o stațiune de la Marea Nordului, Schönber. Aproape o lună am stat într-un hotel destul de luxos și în fiecare zi ni se luau interviuri, iar de multe ori ni se adresau aceleași întrebări: de ce am plecat din România, de ce am ales Germania, de unde am avut bani pentru plecare, unde am dori să fim repartizați etc. Noi am dorit în Bavaria, pentru că aveam un unchi după soție care locuia în Augsburg, dar nu am reușit. Am ajuns în Sud, în orășelul Albstadt-Ebingen. Acolo am făcut un curs de limba germană, după care am primit un loc de practică la un restaurant renumit din Albstadt. După câteva luni am renunțat și am ales să lucrez ca muncitor la bandă. Chiar și necalificat câștigam mai bine decât în gastronomie și aveam mai mult timp liber”, spune românul.

 

„În industrie a fost o perioadă foarte grea și instabilă, nu eram mulțumit cu ce făceam și pentru ce o făceam, iar după doi ani s-a făcut o restructurare de personal și am fost pe lista de concediați. Fiind în sindicat, aceștia s-au luptat să plec și cu ceva bani, sumă cu care mi-am deschis prima afacere în Germania, un restaurant cu o bază sportivă foarte modernă.
A fost o perioadă grea, cu multe lupte, cele mai multe pierdute, pentru că în final a trebuit să mă judec cu proprietarul, un tip care era primar în comuna respectivă. Procesul s-a încheiat prin 1998, iar eu m-am mutat în Bayern, unde am dorit de la început, și la sfârșitul lui 1999 am deschis un cafe-bar în Olching, pe care l-am condus cu succes până în 2004, când contractul de închiriere nu mi-a mai fost prelungit. Am fost nevoit să o iau de la capăt și după multe căutari și dezamăgiri am găsit în München acest restaurant cu numele de «Pschorr-Krug». Are acest nume tradițional bavarez, care se traduce «La ulciorul Pschorr», din 1885, de când s-a construit, fiind prima clădire cu trei etaje din cartierul Sendling. Am păstrat numele pentru a nu dezamăgi clienții pe care i-am preluat odată cu restaurantul, care erau aici de 30-40 de ani.

Adăugând la el «Restaurantul românesc din München», am reușit să atrag și conaționali, dar nu doar numele i-a convins, ci și calitatea, profesionalismul personalului și atmosfera de aici. Toți angajații sunt români, iar în local se ascultă folclor românesc. Astfel mă simt mai aproape de România

Nici ca om nu m-a schimbat această afacere, însă am învățat să mă feresc de rele singur și să lupt pentru visurile mele. Dacă doar 1% dintre politicienii din România ar avea spiritul meu de luptător pentru interesele cetățenilor români, am avea o altă față pe acest continent. Nu doresc să comentez politica din România pentru că mi se amărăște sufletul, dar mă îngrijorează faptul că prea mulți români părăsesc România pentru a-și găsi norocul în altă țară.

Pe cei care doresc să se stabilească acum în Germania îi sfătuiesc să învețe limba, căci altfel vor întâmpina multe greutăți. Mai bine să-și amâne plecarea cu câteva luni și să investească în viitorul lor. Să aibă o pregătire solidă sau o calificare într-o meserie. Altfel vor fi nevoiți să accepte ceea ce refuză alții, numai de dragul de a câștiga mai mult decât în România, dar sacrificiile le vor afla numai după ce se vor izbi de probleme. Acest drum nu este ușor, dar nici imposibil. Cu răbdare, angajament și corectitudine sunt sigur că vor reuși.”

29 recommended
670 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »