Povestea românului care dă ora exactă la New York

- - 14- 113 vizualizari

De meserie ceasornicar, Dimitrie Vicovnu este unul dintre cei mai renumiți oameni  din Statele Unite prin prisma lucrărilor pe care reușește să le facă. Este respectat de toți ceilalți colegi de breaslă și nu de puține ori, alți ceasornicari apelează la el pentru a face imposibilul.

Dimitre Vicovanu a fost pasionat de mic copil de ceasuri. Vorbește despre ele ca despre mecanisme magice. „Ceasurile mi-au plăcut de mic copil, m-au fascinat și doream să cunosc minunea unor roți care ne spuneau în cele din urmă timpul real în care trăim”, a spus ceasornicarul, pentru o publicație românească.

Prima experiență cu un ceas a fost când s-a atins de ceasul de masă al bunicii sale, reușind să îl reasambleze, apoi, în facultate, avea propriul venit obținut din repararea ceasurilor pentru colegii și profesorii săi.

„Cam pe la 6 ani am desfăcut ceasul de masă al bunicii și în două zile l-am reomantat după schița probabilă, putând funcționa. În timpul facultății, reparăm ceasurile de mâna pentru studenți și profesori și era o bună contribuție la cheltuielile lunare. Tot ca student reparam părți mai dificile în ceasurile de mâna, că de pildă părul balansului, la un ceasornicar. Aveam o vedere excelență și o mare precizie a mâinilor. Mai târziu, în cadrul schimburilor de experiență în Lausanne, am făcut și o specializare în domeniul orologeriei, atât privind calculul mecanismului de baza, cât și problemele de restaurare și service”, a mai mărturisit ceasornicarul român pentru Ziare.com.

Vicovanu a învățat arta restaurării ceasurilor de colecție, apoi a fost trimis de regimul comunist la Laussane, în Elveția, să studieze. Nu s-a mai întors în România și în 1977 a reușit s-o ia cu el și pe fata să, Daniela, care urma să sufere o operație pe cord, la doar 11 ani. Au emigrat în SUA în 1979 și doi ani mai târziu, i-a urmat și soția ceasornicarului, Agurita.

 

„Primirea a fost făcută de prof. de istorie Mircea Milescu, că sponsor al Internațional Church. Socrul lui era preotul unei biserici ortodoxe românești din New York și astfel am fost primit în societatea românilor din zona, găsindu-mi un apartament și loc de muncă la o fabrică de mobilă, apoi la o firma de restaurarea mobilei de epoca. Am văzut cum lumea americană nu are antipatii pentru emigranți, căci toți au venit acolo de undeva. Românii care frecventau biserica de acolo ne-au ajutat să ne integrăm și să cunoaștem modul american de viețuire”, a mai dezvăluit chirurgul ceasurilor.

Povestea lui completă pe Ziare.com

14 recommended
comments icon 0 comments
113 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

HaiHui în Doi, aventura a doi tineri care au decis să exploreze Asia pentru un an: „Nimic din ceea ce există în Asia de Sud Est nu are nicio legătură cu România sau cu Europa!

-

Andreia și Ionuț Chiperi sunt doi tineri frumoși, curajoși și cu o poveste delicioasă despre o experiență pe care puțini au ocazia să o trăiască. Sătui de rutina de acasă, au decis să își ia un an sabatic în care să exploreze cultura, obiceiurile și stilul de ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alice Teodorescu, cercetătoare și iubitoare de educație: „Cred că marea provocare pentru tineri acum e să folosească tehnologia ca pe un mijloc deștept de a naviga prin viața, nu ca pe ceva prin care își trăiesc viața”

-

Alice Teodorescu este o tânără pasionată de cultură, identități și, nu în ultimul rând, de animații. A făcut un master de cercetare în studii media la Universitatea din Amesterdam (UVA) și spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. Iubește educa... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alexandru Săvoiu, fost bancher pe Wall Street actual student la Inteligență Artificală în cadrul Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »