a

Aurel Pantea, laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe 2017

- - 40- 46 vizualizari

Aurel Pantea este laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pe 2017, care a fost acordat luni, la Botoşani, poetul primind şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului.

Poetul şi criticul literar Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, la Cheţani, judeţul Mureş. Este licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj (1972-1976). În timpul studenţiei a fost redactor la revista Echinox. După absolvire, a fost profesor la Borşa-Maramureş şi Alba Iulia (1976-1983), corector la ziarul Unirea din Alba Iulia (1980-1984), potrivit site-ului USR, filiala Alba Iulia.

În prezent, este conferenţiar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 1989 a fost redactor al revistei Vatra din Târgu Mureş. Din 1990 a fost redactor-şef al revistei Discobolul din Alba Iulia.

Printre volumele sale de poezie se numără „Casa cu retori”, Bucureşti, editura Albatros, 1980; „Persoana de după-amiază”, Cluj, editura Dacia, 1983; „La persoana a treia”, Bucureşti, editura Cartea Românească, 1992; „Negru pe negru”, editura Arhipelag, 1993; „O victorie covârşitoare”, editura Paralela 45, 1999; „Aceste Veneţii, aceste lagune” (antologie), editura Axa, 1999; „Negru pe negru” (alt poem), editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2005; „Negru pe negru” (antologie), editura Limes, 2009; „Nimicitorul”, editura Limes, 2012; „Recviem pentru tăceri şi nimiciri” (antologie), editura Tipo Moldova, 2013; „O înserare nepământeană”, edit. Arhipelag 21, 2014; „În urmă se sting toate luminile” (antologie), editura Charmides, 2014.

În urma propunerilor Fundaţiei Culturale „Hyperion-C.B.”, nominalizaţi la premiul „Eminescu” alături de Aurel Pantea au fost poeţii Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Marta Petreu şi Liviu Ioan Stoiciu.

40 recommended
46 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »