Muzeul de Istorie a vernisat o expoziție dedicată Reginei Maria. Marea atracție sunt două costume populare, purtate de regină și care pot fi admirate până duminică la instituția de cultură.
Expoziția cuprinde 40 de panouri cu fotografii din din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare. Expoziția va putea fi vizitată până în 12 martie. Până duminică la Muzeul de Istorie pot fi văzute în premieră două costume populare purtate de Regina Maria.
„Regina Maria a României a fost un ambasador irezistibil pentru opinia publică internațională în perioada interbelică, o sursă de inspirație pentru promovarea artei populare românești și motiv de mândrie pentru românii din țară și străînătate. De asemenea, în contextul prezenței modeste a personalităților istoriei României în panteonul istoric mondial și a listei reduse de personalități istorice pozitive legate de Primul Război Mondial, considerăm că un proiect despre Regina Maria, personalitate recunoscută la nivel mondial, subiect de cărți în spațiul european și nord-american, reprezintă un răspuns important pentru nevoia legitimă a românilor de prestigiu național și de reprezentare în istoria și cultură universal“, a declarat Nicolae Pepene, director al Muzeului de Istorie la vernisajul expoziției.
Lucrări semnate de Van Gogh, descoperite după mai bine de 100 de ani
Două lucrări semnate de Vincent van Gogh au fost descoperite după mai bine de 100 de ani și au fost expuse pentru prima oară în public, la muzeul Singer Laren, din Olanda.
Este vorba despre un desen dintr-o colecție privată, „Dealul din Montmartre cu cariere de piatră” (1886), atribuit recent lui Van Gogh, și de un altul, „Dealul din Montmartre”, semnat de același artist.
Lucrarea „Dealul din Montmartre cu cariere de piatră” a fost descoperită în colecția fundației de artă Van Vlissingen. Adusă pentru autentificare în 2013, la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, a fost atribuită de specialiști celebrului pictor, aceștia vorbind despre o descoperire „excepțională”.