a
Fără categorie

Directoarea unui program de studii la Harvard, de etnie romă: „Societatea românească este profund rasistă. Sărăcia romilor este efectul exploatării de sute de ani”

- - 42- 2033 vizualizari

Este directoarea programului de studii rome și instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universității Harvard din SUA. Margareta Matache a plecat din România în urmă cu cinci ani.

Luptă împotriva rasismului și are destule experiențe în care a fost discriminată. Magda explică faptul că dacă unii dintre romi sunt săraci sau nu au mers la şcoală, acest lucru nu are legătură cu tradiţiile şi cultura etniei sale, ci cu faptul că romii au fost victimele unei exploatări îndelungate.

Jurnaliștii Adevărul.ro au stat de vorbă cu ea:

„Romii au fost sclavi timp de sute de ani, ori consecinţele acestui fenomen se văd şi astăzi în disparităţile socio-economice dintre romi şi neromi, afirmă iniţiatoarea primului program de studii rome de la Universitatea Harvard”.

 

 

Interviul integral- pe Adevărul.ro

42 recommended
2033 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »