Se purtau în vremuri de mult apuse, dar au reieșit la lumină recent și s-au făcut remarcate peste tot în lume.
Deisgnerii români au început să folosească motivele tradiționale românești în lucrări contemporane și au avut un succes enorm.
Creatoarea Lana Dumitru și arhitectul Vlad Tenu au creat o rochie care cântărește 8 kilograme. Au reinterpretat modelele regăsite pe materiale precum lâna din cristale Svarovski.
Lana Dumitru, designer: Reinterpretează un motiv de pe un covor tradiţional românesc prin diferite tehnici virtuale: 3d, digitale.
E un manifest artistic, militează pentru menţinerea tradiţiilor pe un drum viitor al globalizării. Modelele au ajuns şi pe mobilier dar le-a împrumutat şi unui cunoscut producător de haine sport.
Creaţiile Lanei au ajuns în New York Times ori Time Out Londra.
Tot inspirate din modelele vechi sunt şi piese de mobilier, din tablă ţesută.
Artist: Având o tablă acasă, m-am jucat cu ea şi am văzut că iese ceva frumos şi m-am gândit că ar putea avea mai mult. Am făcut o canapea.
Piesele sunt numai bune pentru cei care vor în casa sau pe terasă canapele sau mese cu motive din diferite zone ale ţării. Unele sunt acoperite cu ţesături autentice.
Designerii folosesc, de cele mai multe ori, metode digitale. Dar totul a pornit de la războiul manual de ţesut. Artizanii din zona Bran-Moeciu sunt încurajaţi să arate tot ce ştiu şi tinerei generaţii, potrivit ȘtirileProTv.
Nu e atât de greu să ţeşi la război, dar ai nevoie de răbdare. O traistră se poate face într-o singură zi, dar există covoare la care doamnele lucrează o jumătate de an, chiar şi un an.
Artist: Am reuşit să construim această intersecţie între meşteşug, tradiţie şi privire personală, care face ca obiectul tradiţional să capete şi alte funcţii, alte senduri.