a

Elevii din Satu Mare care au creat un robot în timpul liber. Au fost invitați să participe la un concurs național, însă nu au bani să ajungă

- - 55- 220 vizualizari

Una dintre cele mai apreciate creații în cadrul competiției de robotică din Ardeal, la care au participat zeci de echipe de liceeni din mai multe județe, a fost robotul M.A.R.C.E.L.

Robotul a fost realizat de câțiva elevi ai Colegiului Tehnic I.C. Brătianu, din Satu Mare, care au și ajuns la faza națională a unui concurs de robotică, însă oficialii școlii le-au spus că nu le pot asigura costurile de deplasare și cazare pe perioada concursului de la București.

Echipa care a creat robotul este compusă din 12 eelvi și trei elevi coordonatori.

„Această provocare pentru şcoală nu e o noutate. Noi am fost şi acum doi ani şi anul trecut în proiecte care presupuneau construcţii de roboţi, dar nu atât de complexi ca şi acesta şi care nu trebuiau să îndeplinească atât de multe funcţii. Competiţia aceasta este la a doua ediţie, dar noi nu am ştiut de ea anul trecut. Anul acesta a ajuns şi noi să participăm.

Am primit în luna decembrie un kit de participare şi indicaţiile, precum şi standardele la care trebuia să se ralieze robotul nostru. Am primit şi o imprimantă 3D, cu care puteam să ne realizăm piese de care mai aveam nevoie pe lângă kit.

Nici unul nu am ştiut ce înseamnă o imprimantă 3D, dar am învăţat să o folosim şi pe aceasta”, îşi începe povestea profesorul de la care a pornit ideea.

Pentru a face robotul să meargă elevii s-au folosit şi de pasiunile lor, mai exact jocurile pe calculator, implementând un sistem de control al robotului prin manete de jocuri PC.

„Robotul nostru, dacă ar fi produs la scară largă ar fi util la munca în fabrică, pe bandă la selectat lucruri, în funcţie de culori sau alţi parametri sau în depozite la aranjat marfă”, afirmă Andras, unul dintre elevii din echipă.

„Pentru Bucureşti e nevoie să facem nişte modificări la robot, ca să putem apuca ultima piesă şi să o punem în picioare, că avem probleme cu ghearele existente, că nu o prind bine. Acolo ne luptăm cu 96 de echipe din România şi vor intra în concurs şi elevi de la licee de prestigiu din Statele Unite şi Anglia, cu vechime şi experienţă în construcţia de roboţi”, mai afirmă profesorul Horea Jurge.

Nu au bani să ajungă la concurs

Pentru a ajunge la Bucureşti însă, elevii au nevoie de sprijin. Pentru că în bugetul şcolii şi cel al municipalităţii nu există astfel de fonduri pentru activităţi extraşcolare, elevii de la Colegiul Tehnologic I.C.Brătianu şi robotul lor M.A.R.C.E.L au nevoie de donaţii şi sponsorizări pentru a putea suporta costurile deplasării echipei la Bucureşti, cazarea şi restul costurilor conexe participării şi prezenţei la concurs.

Cei care doresc să facă donaţii o pot face contactant conducerea liceului sau pe profesorul Horea Jurge. Persoana de contact este profesorul Horea Jurje (telefon: 0743-555959; email: [email protected]

55 recommended
220 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »