a

Rareş Butnaru, constructorul mâinii bionice, vrea să realizeze un robot care să ajute în cazul catastrofelor nucleare

- - 48- 166 vizualizari

Rareş Butnaru, elevul de clasa a X-a de la Liceul ‘Dimitrie Cantemir’ din Iaşi care a construit o mână bionică în doar două luni, vrea să realizeze un robot care să ajute omenirea în cazul unei catastrofe nucleare, precum cea de la Cernobîl.

Deşi tânăr, ambiţiosul inventator speră ca, într-o zi, să trimită o rachetă în spaţiu.

Pasiunea pentru tehnologie a dobândit-o de mic, atunci când a vrut să îi „repare” radioul bunicului, pe care acesta l-a primit ca dar de nuntă. Bineînţeles, intenţia a eşuat. I-au rămas câteva piese în plus, altele au dispărut pur şi simplu.

În urmă cu două luni, la sfatul unui prieten, Rareş a început să construiască mai în glumă, mai în serios, o mână robotică. În luna februarie, acesta a început să se documenteze şi, ulterior, să monteze piesă cu piesă. Astfel, proiectul a început să prindă contur.

„Un prieten mi-a zis: ‘Fă şi tu o mână robot, pentru că sunt foarte mulţi oameni care nu au o mână şi au nevoie de aşa ceva’. Şi m-am gândit dacă pot face aşa ceva, de ce să nu fac. Am montat nişte senzori – felx, care îşi modifică rezistenţa când îi îndoi, iar eu, prin valoarea pe care o primesc în program, am să modific unghiul de la servomotoraş. Acum îmi doresc să mai fac modificări, să fie ceva mai mare, puţin mai lungă, să mai adaug o baterie, astfel încât să ridice greutăţi de 100 de kilograme. Pentru asta îmi trebuie o baterie şi motoraşe mai mari. O să rezolv şi asta”, a declarat Rareş Butnaru, potrivit Agerpres.
De când a început să lucreze la mâna bionică, singurii care l-au susţinut au fost părinţii şi…vecinul de palier.

„Am avut şi un sprijin de la un vecin de-al meu care se ocupă cu programarea. El mi-a dat acest start-up. El mi-a dat scânteia, eu am făcut focul. Părinţii m-au susţinut financiar. Au fost singurii care m-au susţinut. Mă uit atât de mult la copiii care sunt acum şi văd că pot atât de multe, numai că nu au banii necesari pentru aşa ceva, iar statul nu îi ajută. Dimpotrivă, statul le taie aripile”, a mai spus Rareş.

Alături de el în realizarea proiectului au fost şi profesorii de la liceul.

„Chiar dacă suntem o şcoală teoretică bazată pe studiul tradiţional şi programa şcolară, copiii sunt pasionaţi de tot felul de lucruri şi participă la tot felul de cercuri ştiinţifice care, mai târziu, le dezvoltă creativitatea şi chiar anumite competenţe de ordin tehnic sau de ordin artistic. Unul dintre ei este Rareş. Acest tânăr, curios din fire, are deja câteva realizări în domeniul tehnicii”, a declarat directorul Liceului”Dimitrie Cantemir”, Anca Dimitriu.

48 recommended
166 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »