a

Comuniștii erau șic / Ne-au dus pașii-n Cretacic. Povestea unei stații de metrou aparte

- - 36- 159 vizualizari

Te întrebi cum era pe vremea dinozaurilor? Vrei să calci pe Pământul de acum 180 de milioane de ani? E simplu! Trebuie doar să fii în București și să cobori la stația de metrou Politehnica.

Dacă ai făcut-o deja, probabil ai remarcat marmura cu tot felul de forme ciudate de pe peron. Modelele nu sunt opera unui designer de plăci de gresie, ci creația naturii înseși. Mai exact, sunt forme de viață fosilizate și ”îngropate” în ceea ce odată erau stâncile Munților Apuseni.

Când autoritățile comuniste au făcut metroul bucureștean nu au avut timp nici de amânări, nici de fițe cu gresie cu microrganisme în ea. Doar că s-a întâmplat să extragă taman marmura cu acele fosile din zona Roșia și, stahanoviști și grăbiți fiind, au folosit-o exact așa cum era.

Asta nu înseamnă că noi nu ne putem bucura astăzi de graba hilară a comuniștilor, desigur.

Faptul că la ”Poli” poți să calci pe ființe care au trăit pe Pământ acum sute de milioane de ani, pe vremea când până și dinozaurii erau tinerei, iar Adam și Eva nu se născuseră încă, este cu siguranță unic în București și, foarte probabil, în lume.

Într-atât de excepțională e această formă întâmplătoare și perfectă de conservare încât mulți specialiști geologi doresc transformarea stației de metrou Politehnica în muzeu, unde fiecare placă să fie însoțită de un afiș care să explice mai precis caracteristicile fiecărui animăluț pe care, în goana noastră perpetuă după timp și resurse, îl călcăm zilnic, la propriu, în picioare.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 

36 recommended
159 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »