a

Documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, desemnat câştigătorul al festivalului One World Romania 2018

- - 28- 53 vizualizari

Documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor/ Druga strana svega”, realizat de Mila Turajlić, a fost desemnat câştigătorul celei de-a unsprezecea ediţii a festivalului One World Romania, sâmbătă seara, la Cinema Eforie din Bucureşti, de către juriul de liceeni al evenimentului.

Potrivit site-ului festivalului, după „Cinema Komunisto”, regizoarea Mila Turajlić, în vârstă de 38 de ani, născută în Serbia, îşi adânceşte obsesia pentru istoria recentă a Iugoslaviei, însă de data aceasta chiar de la ea de acasă. Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în ţară. Odată cu el, o familie de necunoscuţi a fost mutată forţat în apartamentul familiei Turajlić, în spatele unei uşi care de atunci a rămas închisă. Cu faţa la istoria care s-a desfăşurat sub fereasta apartamentului din centrul Belgradului, mama regizoarei s-a găsit propulsată în inima protestelor pentru democraţie, în timp ce îndărătul uşii a domnit o linişte apăsătoare.

Din arhive publice şi personale şi filmări emoţionant de familiare şi intime, Turajlić recreează o întreagă epocă în „Druga strana svega” şi interoghează soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generaţii şi care acum o aşteaptă, fără multă răbdare, pe cea nouă.

Cei cinci liceeni – Dalesia, Ada, Petra, Mihai şi Ioana au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiţie astfel: „Subiectul documentarului ne-a dus cu gândul la istoria recentă a ţării noastre şi ni s-a părut relevant pentru modul în care se învaţă la şcoală.

A fost ca o lecţie de istorie de care probabil nu vom avea parte în viitorul apropiat la şcoală. De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul în care lupta pentru lucrurile în care chiar credea ne-a impulsionat să avem şi noi încredere în propriile opinii şi să luptăm pentru ele. Filmul prezintă mai multe planuri care convieţuiesc: societatea dezbinată, istoria zbuciumată şi casa cu povestea ei.”

Regizoarea Mila Turajlić, prezentă în Bucureşti în primul weekend al festivalului, le-a transmis publicului şi juraţilor o înregistrare video de mulţumire.

O ultimă proiecţie în cadrul festivalului a filmului câştigător este programată duminică, începând cu ora 18.30, la CinemaPRO.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania a început la Bucureşti pe 16 martie.

Foto: One World Romania

28 recommended
53 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »