a

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, premiată cu Female Award la festivalul independent Days|Filmfest! de la Karlsruhe

- - 37- 27 vizualizari

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a câștigat Premiul Female Award pentru „My Romanian Diary” oferit de orașul Karlsruhe în cadrul festivalului independent Days|Filmfest! Independent Days International.

Filmfestival este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa pentru realizatorii de filme independente și face parte din Asociația Festivalurilor Europene, potrivit HotNews.ro.

Cine este regizoarea care a reușit această performanță? Ei bine, Carmen Lidia Vidu are 40 ani, s-a născut în 1980, la Arad și este regizoare de teatru și de film documentar. A devenit cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București.

Din 2017 este directorul multimedia al Festivalului George Enescu. Producțiile „Oedipe” și „Femeia fără umbră” realizate alături de dirijorul Vladimir Jurowski s-au bucurat de aprecieri internaționale.

Interesată și permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen Lidia Vidu creează piese (spectacole sau instalații) care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață.

În ultimii ani spectacolele ei („O poveste despre Maria Tănase”, „Eu. O casă de păpuși”, „Jurnal de România”) au fost jucate în America, Austria, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România.

Proiectul „Jurnal de România” a câștigat numeroase premii internaționale pentru cele două scurtmetraje documentare și a reprezentat România la Viena, Jena, Ulm și la Europalia în Belgia.

Din 2006 este regizoarea galelor Astra Film Festival din Sibiu, iar colaborarea cu acest festival a dus la realizarea unui scurtmetraj documentar animat premiat cu Gopo în 2015.

Spectacolele de la Constanța și de la Timișoara precum și cele două scurtmetraje sunt realizate în exclusivitate cu femei. Carmen Lidia Vidu se declară a fi o feministă, o activistă în această direcție prin teatrul și filmul pe care le produce și le realizează.

În 2009 este invitată ca vorbitor la TEDxBucharest, câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar în 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad.

Carmen Lidia Vidu a reușit întotdeauna să-și urmeze drumul personal. Vocea ei poate fi auzită astăzi în unele dintre cele mai relevante contexte culturale din țară.

37 recommended
27 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »