a

„Istoria povestită copiilor”, o serie de romane pentru copii, despre personaje istorice precum Decebal, Menumorut sau Mircea cel Bătrân

- - 43- 399 vizualizari

„Istoria povestită copiilor”, de Simona Antonescu, prezintă istoria României prin ochii a doi frați gemeni, fiecare volum având ca în centru personaje istorice.

Printre aceștia, se numără Mircea cel Bătrân, regele Mihai, Dimitrie Cantemir sau Decebal.Seria de romane apare la editura Nemi de carte pentru copii și este menită să îi familiarizeze pe cei mici cu istoria românilor. Seria debutează cu: „Decebal şi un solomonar misterios – anul 105” , „Nobilul Aeticus şi o călătorie în jurul lumii – anul 470”, „Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană – anul 914”.

Cred că undeva în inima fiecăruia dintre noi există un ochi pentru trecut. Dacă îl găseşti şi îl deschizi, atunci toate cele care au fost ţi se arată altfel, mai apropiat, mai familiar. Înţelegi miezul de adevăr al lucrurilor şi ajungi să simţi că realmente te înrudeşti cu cei despre care scrie prin cărţile de istorie”, crede scriitoarea Simona Antonescu.

„Asta îmi propun să le transmit copiilor: aveţi în voi un ochi special, cu care vă puteţi vedea strămoşii. Va fi magic, ca un film de aventuri, cu mistere şi poveşti fabuloase. Trebuie doar să căutaţi în voi ochiul acesta şi apoi să priviţi filmele dintre paginile cărţilor”, mai spune scriitoarea.

Simona Antonescu s-a născut la Galaţi, dar şi-a petrecut copilăria pe dealurile din Ţintea, Prahova. Materia ei preferată la şcoală era Limba Română şi, pentru că a visat dintotdeauna să se facă scriitoare, avea nenumărate caiete cu poveşti şi poezii în care scria.

A durat, însă, destul de mult până şi-a făcut curaj să scrie prima carte: Fotograful Curţii Regale. După ea au urmat Darul lui Serafim şi Hanul lui Manuc. Alexia Udrişte s-a născut în Craiova, dar a copilărit şi pe malul Dunării, printre cărţi cu poveşti şi ilustraţii.

Desenează de când se ştie, însă nu a avut curajul să viseze că poate face o meserie din asta. Printre cărţile ilustrate de ea se numără Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat (de Iulian Tănase), Sarea în bucate (după Petre Ispirescu), Cartea curajului (de Adina Rosetti).

43 recommended
399 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »