Cum se distrau bucureștenii fără mall-uri: Târgul Moșilor și istoria sângeroasă a pitorescului Obor

- - 12- 95 vizualizari


Vizitat astăzi, Oborul are un farmec aparte, cu viața și oamenii lui, cu piețari și târgoveți, cu mici afaceriști și bețivi simpatici care îți ațin drumul, mereu pregătiți cu câte o poveste cu tâlc. Dar istoria Pieței Obor este mai sumbră decât ați putea crede.

Situat într-un loc foarte circulat (ca și acum, de altfel), în special de către comercianți, Târgul de Afară (numele străvechi al Târgului Moșilor) nu era doar o zonă plină de cârciumi și voie bună, ci și locul unde erau spânzurați, în public, condamnații la moarte. Sinistra practică a fost abolită abia în secolul XIX de către domnitorul Grigore Ghica.

În perioada interbelică, Târgul Moșilor a crescut în importanță, iar celebrul tramvai 16, care deasupra parbrizului avea un carton mare pe care scria ”La Moși”, devine cel mai uzitat mijloc de transport de către bucureștenii pentru care Oborul era ceea ce sunt astăzi mall-urile, pentru unii dintre noi. În absența cinematografelor și a magazinelor de firmă, distracția vizitatorilor era asigurată de numere de dresuri de câini, roți ale norocului, ateliere de fotografii ”la minut” și prăvălii cu dulciuri și răcoritoare, fie ele nealcoolice sau dimpotrivă. Tiribombele se aflau în epoca lor de început, atât de la-nceput încât nici măcar nu se numeau ”tiribombe” încă, ci erau poreclite ”gâdilici”, aluzie la senzația oferită clienților.

Venirea celui de-al doilea război și, implicit, a comuniștilor a răpit mult din farmecul vechiului Obor, care a fost sufocat de blocuri înalte și fără suflet. Una dintre puținele clădiri care amintesc de frumusețea vechiului târg este Hanul Solacolu, odinioară un local de mare lux, astăzi, din păcate, doar o ruină uitată de prea mulți.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

12 recommended
comments icon 0 comments
95 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Sonia Coman, artista care a cucerit Harvardul și Universitatea Columbia: „ Visez la o lume în care oamenii își folosesc potențialul pentru a promova demnitatea umană și coexistență culturilor diferite”

-

A plecat din România în 2007, pe când avea 25 de ani, pentru a studia istoria artei la Harvard. În 2011, în ultimul an de licentă la Harvard, a fost acceptată la doctorat în istoria artei la Universitatea Columbia . Vorbește despre artă că fiind ceva extrem de... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Radu Cotarcea, expert în debate și antreprenor în Budapesta: „Cel mai important este să nu cădem în capcana de a ne justifica lipsa de rezultate prin  mediul în care trăim!”

-

Radu Cotarcea a studiat psihologie și comportament organizațional, fiind și unul dintre cei mai de succes debateri din România. În vârstă de 29 de ani și originar din Sfântu Gheorghe, Radu a ajuns în 2013 în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice,... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !