Edina Bako, elevă a Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa şi câştigătoarea unui important premiu european, după ce a reuşit să inventeze, alături de alte colege, „plasturele cu GPS”, le transmite tinerilor din generaţia ei să-şi caute motivaţia în orice şi să-şi urmeze visurile, afirmând că „un vis poate fi mai puternic decât sute de realităţi”.
În 2017, Edina Bako, o tânără de 18 ani, şi colegele ei Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan şi Andrada Căliman, sub îndrumarea profesoarei Camelia Mîndru, au inventat „plasturele cu GPS”, ce poate fi urmărit printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, pentru monitorizarea bolnavilor de Alzheimer sau a copiilor care pot fi răpiţi sau se rătăcesc.
Cu acest dispozitiv, echipa din Topliţa a câştigat finala naţională a întrecerii „Compania anului 2017” şi a reprezentat România la finala „Junior Achievement European Company of the Year 2017”, de la Bruxelles, în cadrul căreia liderul grupului, Edina Bako, a câştigat premiul „Alumni Leadership Award”, care este acordat elevilor ce demonstrează aptitudini de leadership remarcabile.
„Cazul persoanelor pierdute este o reală problemă în ziua de astăzi, studiile dovedind existenţa a peste 300.000 de cazuri de Alzheimer în Europa, dar şi faptul că un copil este răpit o dată la 3 minute. Produsul nostru, Geo-plast, constă într-un plasture cu o mini-unitate GPS încorporată, cu scopul de a monitoriza persoane având condiţii precum Alzheimer, vârstnici sau chiar copii cu riscul de a se pierde sau a trece printr-o criza, neputând să se îngrijească corespunzător de propria lor persoana. În momentul de faţă, am făcut rost de cea mai mică şi compactă formă de unitate GPS, având funcţia SOS, dar şi un reminder în cadrul aplicaţiei pentru a le reaminti, spre exemplu, celor din instituţii specializate, să îşi verifice pacienţii”, explică Edina.
Premiul obţinut de ea, „Alumni Leadership Award”, este acordat elevilor care dau dovadă de aptitudini deosebite în leadership, având o mare influenţă asupra echipei, dar şi a formării companiei.
Despre această reuşită, tânăra din Harghita spune că îi conferă o satisfacţie personală pentru munca depusă de ea şi de echipă, dar reprezintă şi un avantaj în viitorul său, fie la facultate, fie în viitoarea carieră.
Edina este o tânără frumoasă, inteligentă şi creativă, pasionată de modă şi afaceri. Ea spune că, după terminarea liceului, vrea să plece în străinătate pentru a studia managementul în domeniul modei.
Nu are de gând, însă, să rămână peste hotare, întrucât îşi doreşte să pună umărul la schimbarea în bine a ţării.
„În viitor îmi doresc să studiez management în modă la Universitatea Artelor din Londra. Plec din ţară deoarece această specializare este una relativ noua şi nu e abordată la noi în ţară. De asemenea, consider că voi obţine o experienţă deosebită acolo şi voi avea parte de muncă practică, momentan mai rar întâlnită în Romania. Îmi doresc să mă întorc în ţară. Cred în schimbarea stării acesteia în bine, schimbare care se poate face doar prin intermediul generaţiilor actuale”, afirmă Edina Bako.
Adolescenta îşi doreşte ca învăţământul românesc să pună accent şi pe pregătirea practică a elevilor şi studenţilor, iar tinerilor din generaţia sa le spune să-şi caute motivaţia în orice şi să-şi urmeze visurile.
„Tinerilor le spun să îşi caute motivaţia în orice. Aceasta este pretutindeni. Nu ar trebui să se bazeze doar pe concepţiile negative asupra unui sistem educaţional sau să fie pesimiţti din cauza unor rezultate mai proaste, ci să de dovadă de perseverenţă, pentru a-şi forma propriul viitor, pentru a schimba ceva. Se spune că un vis poate fi mai puternic decât sute de realităţi, deci totul este posibil cu muncă şi o atitudine pozitivă”, conchide Edina Bako.