a

Noaptea Muzeelor 2018 – Spectacole de teatru în Foişorul de Foc, Cimitirul Bellu şi pe aerodromul Pipera și concerte la „Enescu”

- - 53- 131 vizualizari

La Şcoala Centrală, vizitatorii care vor păşi în edificiu vor trăi o experienţă audio-vizuală, vor asculta orele de pian, de canto care au avut loc altădată aici, dar şi vocea regelui care anunţa începerea Războiului şi transformarea şcolii în spital, pe 19 mai, de Noaptea Muzeelor. Piese de teatru vor avea loc pe Aerodromul Pipera (Muzeul Naţional al Aviaţiei), în Cimitirul Bellu, în Foişorul de Foc, iar concerte şi recitaluri la Muzeul Naţional „George Enescu” şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Galeria Ţiriac Collection, aflată în Otopeni, prezintă publicului peste 30 de mărci auto şi moto, fiind singura din lume care deţine cele şase modele ale seriei Rolls Royce Phantom, produse în 1972.

Ediţia a XIV-a a Nopţii Muzeelor se apropie de comunităţile creative, spun organizatorii. „Muzeelor nu le mai e teamă de competitori, de mall-uri, pentru că muzeele consideră că spaţiile comerciale sunt o sursă bună de atragere a publicului către ele. Dacă anul trecut evenimentul a adunat 2.382 de consemnări media, „o cifră de neatins de un alt eveniment cultural românesc”, după cum a precizat Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), anul acesta am introdus un element nou de promovare, am realizat 10 filme documentare despre 10 muzee din Bucureşti deocamdată. Este o formă de a chema oamenii către noi. Vrem să recidivăm la anul, cu alte muzee din ţară”. Poveştile muzeelor filmate sunt povestite de actriţa Maia Morgenstern.

Noaptea Albă în Disctrict40

District40 este un proiect ARCEN de interconectare a potenţialului cultural şi creativ existent într-o serie de zone istorice ale Bucureştiului: Cartierul Icoanei – Ioanid – bdul. Dacia – Piaţa Rosetti – Piaţa Gemeni – bdul. Magheru, în vederea reactivării culturale, sociale şi economice a unui întreg ţesut urban reprezentativ al capitalei.

Proiectul District40 se referă la reactivarea în următorii ani a cartierului Icoanei, 40 fiind numărul zonei protejate, conform legii.

“În zona Icoanei sunt poate cele mai multe spaţii culturale din Bucureşti: Institutul Francez, Institutul Goethe, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Ţăndărică, Şcoala Centrală, Rezidenţa Scena9, multe birouri de arhitectură, librării, agenţii de publicitate, ong-uri, redacţii. Acesta este motivul pentru care ne-am gândit să realizăm un proiect care să poarte numele de District40”, a mărturisit Edmond Niculuşcă, preşedintele Asociaţiei.

Cu ocazia Nopţii Muzeelor, ARCEN interconectează între orele 20.00 şi 02.00 Şcoala Centrală, Rezidenţa Scena9, Institutul Francez şi Librăria Cărtureşti, patru repere culturale ale Bucureştiului, cu publicuri şi comunităţi distincte într-un program comun, reactivând străzile din jurul Grădinii Icoanei.

La Şcoala Centrală, vizitatorii care vor păşi în edificiu vor trăi o experienţă audio-vizuală: orele de pian, de canto care au avut loc altădată aici vor fi ascultate în continuu pe holuri, precum şi vocea Regelui care anunţa începerea Războiului şi transformarea şcolii în spital.
De Noaptea Muzeelor, va fi redeschis şi Muzeul Şcolii Centrale, care a fost înfiinţat în 1977.

Tema abordată de ARCEN în acest an este “Memoria”: memoria arhitecturii şi a oraşului, memoria contemporană, memoria sunetelor şi vocilor, memoria afectivă şi memoria ideilor.

Noaptea Albă în District40 propune vizitatorilor o serie de experienţe vizuale şi auditive, expoziţii, filme şi dezbateri la mizeul nopţii.

Curţile celor patru spaţii participante în proiectul District40 vor fi deschise şi vor deveni popasuri pentru vizitatorii de la Noaptea Muzeelor. ARCEN lansează cu ocazia Nopţii Muzeelor şi Harta şi site-ul District40, dar şi District40 – Revistă de Cartier Cultural care “îl va avea pe copertă pe cel mai bătrân locuitor al cartierului Icoanei, trăieşte de 70 de ani aici”, Mihai Şora. Filosoful a fost întrebat ce vede de 70 de ani în fiecare dimineaţă pe fereastra din cameră.

De Noaptea Muzeelor, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” vor putea fi vizitate între orele 18.30 şi 02.00: Sala de expoziţie, Pinacoteca şi Galeria, Gliptoteca, Colecţia de machete în ipsos, Sala Frescelor, Galeria Arhitecţilor Români Creatori de Patrimoniu.

53 recommended
131 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »