Expoziţia „Imaginile invizibilului”, care reuneşte participanţi din Grecia, Italia şi România, va fi vernisată vineri, de la ora 18,00, la Palatul Suţu din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor.
Parte din proiectul 3rd International Meeting for Byzantine Iconography 2018, expoziţia reprezintă o sinteză a particularităţilor canonului bizantin prezente în cele trei ţări participante la eveniment. Icoanele au fost realizate de participanţi de toate vârstele, artişti şi persoane ce au ales profesii variate, dar uniţi în ideea de a căuta ceva dincolo de existenţa cotidiană.
Potrivit sursei citate, cursurile se adresează unor categorii de vârstă care nu sunt vizate în mod frecvent de educaţia muzeală, majoritatea participanţilor fiind adulţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 77 de ani, dar şi copii de 7-12 ani. Cursurile seminariilor de iconografie din cele trei ţări au fost concepute în aşa fel încât să acopere atât tehnicile artistice şi procesul de pictare a unei icoane, cât şi suportul teoretic. De asemenea, proiectul a oferit cursanţilor oportunitatea unor schimburi culturale cu alte ţări, creând o perspectivă inedită.
Vernisajul va fi urmat sâmbătă de un atelier teoretic şi practic ce va facilita schimbul de experienţă între participanţii din cele trei ţări. Atelierul susţinut de artistul şi teologul Christina Matiaki se va axa pe noţiunile introductive pentru pictarea unei icoane. Sculptorii italieni din asociaţia culturală ARte’s Nel cuore del legno vor discuta despre ideea de a realiza icoane sculptate în lemn.