a

Tablou inedit, ”pictat” cu şuviţe de păr uman – una din curiozităţile expuse în Palatul Brukenthal

- - 19- 120 vizualizari

Unul dintre puţinele tablouri „pictate” cu şuviţe din păr uman, din România, reprezentând un buchet de flori, a fost expus joi, în Cabinetul de curiozităţi, deschis în Palatul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Tabloul expus în Palatul Brukenthal provine dintr-o colecţie de trei tablouri realizate din păr uman, care aparţine Muzeului de Istorie. Tabloul este de dimensiuni mici şi a fost realizat cu şuviţe de păr tăiate de la o persoană necunoscută, pe durata vieţii acesteia, spre sfârşitul secolului 19.

„Pictura” inedită a fost realizată în perioada victoriană, în care era o adevărată modă, inspirată de englezi, să ai în casă un tablou cu propriul păr. Proprietara tabloului, sibianca Angelica Porr, a donat această creaţie Muzeului Naţional Brukenthal la începutul secolului 20.

Pentru a-i putea da contur, părul era prins cu ajutorul sârmei, pe pânză.

„Avem trei piese de acest gen în colecţia Muzeului de Istorie. Se pare că părul era strâns din diverse perioade ale vieţii şi se alcătuia un tablou. Moda a venit din Anglia – în perioada victoriană s-a purtat acest tip de ornament de casă. Sunt buchete de flori din păr uman, prinse pe sârmă şi decorate cu mărgele din sticlă colorată. Acesta a aparţinut unei doamne, Angelica Porr, şi a intrat în muzeu în prima perioadă a secolului 20”, a declarat, joi, Raluca Frâncu, de la Muzeul de Istorie din Sibiu.

Cabinetul de curiozităţi, nou creat în Palatul Brukenthal, mai conţine şi alte picturi deosebite, unele expuse pentru prima dată, pentru că nu au fost restaurate până acum.

19 recommended
120 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »