a

Expoziţia temporară „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire”, deschisă la sediul MNIR

- - 75- 65 vizualizari

Expoziţia temporară „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire” va fi vernisată joi, de la ora 15.00, anunţă Ambasada Republicii Armenia în România şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziţie pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deţinute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România – Casa de Cultură „Dudian”: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din Bucureşti, deschis la 1918, câteva permise de reşedinţă pentru refugiaţii armeni sosiţi în România după 1918, precum şi câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România: ediţia din 1928 a publicaţiei „Ararat”, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiţi în România în anul 1923.

Realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi al Uniunii Armenilor din România, expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, în perioada 24 mai – 24 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

 

75 recommended
65 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »