a

Căsuţele cu cărţi de la Alba Iulia. Mini-biblioteca urbană de unde oricine poate împrumuta ca să citească

- - 70- 94 vizualizari

La Alba Iulia există căsuțe cu cărți amenajate în locuri reprezentantive. Cele mai multe sunt concentrate în zona Cetăţii Alba Carolina, respectiv în faţa Porţii a IV-a, între cele două catedrale, în Piaţa Cetăţii, în Parcul Unirii şi pe Aleea Sfântul Eugeniu, sub podul ce face legătura între porţile a IV-a şi a V-a ale Cetăţii. Cărţi se pot împrumuta şi din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, de pe aleea din faţa Colegiului Economic, Parcul Dendrologic, Parcul „Chinezesc” şi parcul din opierea bisericii „Sfânta Ecaterina”.

Fiecare cititor trebuie să respecte o regulă simplă: pentru orice carte împrumutată, trebuie să pună pe raftul mini-bibliotecii o alta, pe care un alt cititor să o răsfoiască la rândul său.Cărţile, cele mai multe pentru copii, au fost donate de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Librăria Humanitas, companii sau chiar persoane fizice. Fiecare mini-bibliotecă urbană are un design unic, de la forma unui creion până la cuburi subtile, cu modele repetitive. Liantul între ele îl reprezintă materialele alese de arhitecţi pentru a fi folosite în construcţie – lemn de frasin, metal, sticlă sau rulmenţi.

Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală (sloganul turistic al municipiului) a pornit de la ideea a doi tineri arhitecţi din municipiu, Octavia şi Lucian Loiş (ŞEZI). Pentru ca ideea să devină realitate, compania Transavia/ Well made in Romania a decis să susţină financiar acest concept neconvenţional de bibliotecă urbană, transformând viziunea celor doi arhitecţi în nouă puncte de interes de pe harta oraşului, scriu jurnaliștii Adevărul.ro

Biblioteca urbană vine în sprijinul proiectului „Creşterea calităţii vieţii pentru cetăţeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii”- acronim: Metamorphosis, derulat de Municipiul Alba Iulia, finanţat în cadrul programului european HORIZON 2020.

Proiectul urmăreşte să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce priveşte spaţiul de locuit şi de recreere.

Porneşte de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulţi copii în spaţiile sale publice, acesta reflectă un indicator important al calităţii vieţii şi al durabilităţii acestui cartier.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în nu mai puţin de şapte ţări: Austria, Germania, Italia, Olanda, Elvetia, Marea Britanie şi România, reprezentată exclusiv prin Municipiul Alba Iulia.

70 recommended
94 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »