Curierii vechilor iubiri

- - 9- 49 vizualizari


Înainte de internet, rețele sociale, telefoane mobile, ba chiar înainte de telefoane normale ori radio, dragostea exista ca și acum, dacă nu cumva și mai vibrantă, iar necesitatea transmiterii ei pătimașe la distanță era satisfăcută prin alte metode.

Pentru că scrisorile tradiționale ajungeau greu, iar trimiterea lor putea fi foarte periculoasă (dacă soțul deschidea, de pildă, un răvaș dedicate exclusiv soției), străzile Bucureștiului interbelic musteau de așa-numiții ”procuriști ai lui Cupidon”. Aceștia erau niște mesageri extrem de rapizi și de toată încrederea, culmea că nu auto-didacți și antreprenori, ci angajații unor agenții specializate, care trimiteau mesaje prin bilețele sau prin viu-grai oricui în oraș.

Micii mesageri erau iuți și originali, pregătiți mereu să-și atragă clientela prin tot felul de poezioare sau de stastistici (majoritatea închipuite, dar mereu simpatice) despre cotele amorului de pe alte meleaguri. Câte unul spunea, de pildă, că în America iubesc ”în această clipă” 734.043 de femei și 681.005 bărbați, dar dintre aceștia o proporție însemnată (ea însăși bine înregistrată în statistica adolescenților împărțitori de dragoste) iubește doar din interes. Ori un altul își cânta scurt o reclamă a propriului business: ”Adorată Miss / Făptura-ți dulce, răpitoare / Aprinde-ncetișor / Al dragostei fior”.

Deși ageri și plini de umor, curierii iubirii erau cu toții caracterizați de o calitate fără de care nu rezistau prea mult în branșă: erau de o discreție nemaipomenită. E drept, tăcerea venea cu costurile ei, iar pezevenghii nu ezitau să profite un pic de pe urma situațiilor speciale. De pildă, în cazul unei corespondențe babane de câte 9-10 pagini între doi amanți, ambii căsătoriți, tarifele percepute erau, așa cum probabil vă așteptați, ceva mai piperate. Bacșișul creștea și el direct proporțional cu doza de ”interzis” a relației. 

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

9 recommended
comments icon 0 comments
49 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Sonia Coman, artista care a cucerit Harvardul și Universitatea Columbia: „ Visez la o lume în care oamenii își folosesc potențialul pentru a promova demnitatea umană și coexistență culturilor diferite”

-

A plecat din România în 2007, pe când avea 25 de ani, pentru a studia istoria artei la Harvard. În 2011, în ultimul an de licentă la Harvard, a fost acceptată la doctorat în istoria artei la Universitatea Columbia . Vorbește despre artă că fiind ceva extrem de... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Radu Cotarcea, expert în debate și antreprenor în Budapesta: „Cel mai important este să nu cădem în capcana de a ne justifica lipsa de rezultate prin  mediul în care trăim!”

-

Radu Cotarcea a studiat psihologie și comportament organizațional, fiind și unul dintre cei mai de succes debateri din România. În vârstă de 29 de ani și originar din Sfântu Gheorghe, Radu a ajuns în 2013 în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice,... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !