a

„Miss Sueño”, de Radu Potcoavă, a câştigat marele premiu la Festivalul de Film Huesca şi este eligibil pentru o nominalizare la Oscar

- - 25- 73 vizualizari

Scurtmetrajul „Miss Sueño”, de Radu Potcoavă, a câştigat sâmbătă marele premiu al Festivalului Internaţional de Film Huesca (Spania) şi este eligibil pentru o nominalizare la Oscar.

Producţia, care a avut premiera românească în competiţia de scurtmetraje a programului Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o are în centru pe Roxana, care se pregăteşte să părăsească România pentru a se muta la Madrid. Ajutată de Dan şi soţia lui, Alina, este înştiinţată că va găsi curând un loc de muncă în capitala spaniolă. Ce nu ştie Roxana este că va deveni victimă a unei reţele de trafic de persoane.

Din distribuţie fac parte Aurora Păunescu, Olimpia Melinte, Bogdan Dumitrache şi Marin Grigore. Filmul este dedicat memoriei lui Călin Potcoavă, care urma să facă parte din echipa de producţie.

Regia şi scenariul sunt semnate de Radu Potcoavă, imaginea a fost realizată de Andrei Butică, montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Alex Dragomir şi regia artistică – de Mălina Ionescu. Producători sunt Claudiu Mitcu, Robert Fiţa si Ioachim Stroe, iar producător executiv este Alina Tarbă.

„Miss Sueño” este un film produs de We Are Basca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Scurtmetrajul finalizat în 2017 a mai fost selectat anul acesta la Trieste Film Festival, unde a avut premiera mondială, şi la Kino Pavasaris-Vilnius International Film Festival.

La cea de-a 46-a ediţie a Festivalului de la Huesca, „Miss Sueño” a fost selectat în competiţia internaţională alături de scurtmetraje din Franţa, Canada, Polonia, Italia şi Rusia, dar şi de „Cu unul în plus”, regizat de Valeriu Andruţă, cu Cristina Flutur, Iulia Lumânare, Andrei Ciopec şi Claudiu Trandafir în distribuţie.

„Este o poveste care, fără să arate cea mai întunecată parte, provoacă un efect devastator. Regizat cu o remarcabilă maturitate, personajele sunt interpretate foarte realist, provocând o tensiune care marchează povestea”, a fost motivarea juriului, care a adăugat că Potcoavă se apropie cu o privire directă unei realităţi ascunse societăţii.

Scenarist şi regizor, Radu Potcoavă a urmat studii de film la Bucureşti şi Amsterdam. A debutat ca regizor şi scenarist cu scurtmetrajul „Aceeaşi gară pentru doi” (2002). În 2006, a debutat în lungmetraj cu drama „Happy End”, cu George Alexandru şi Mircea Diaconu în distribuţie. Ea a fost urmată de comedia „Cuscrii” (2014), iar doi ani mai târziu, de „Vara s-a sfârşit”, cel de-al treilea lungmetraj, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal.

Scurtmetrajul „Mă cheamă Costin” (2016), cu Ioana Flora şi Bogdan Albulescu în distribuţie, a primit, la TIFF, o menţiune specială, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc la Dracula Film Festival de la Braşov şi a fost selectat în competiţia dedicată genului la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Distincţia International Danzante obţinută de el constă într-un trofeu şi suma de 5.000 de euro, iar pelicula va intra automat în competiţie pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun scurtmetraj/ live action short film” a premiilor Oscar.

Festival Internacional de Cine de Huesca se află pe lista celor validate de Academia de Film Americană, iar câştigătorul competiţiei internaţionale este inclus automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru o nominalizare la Oscar.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1973, iar doi ani mai târziu evenimentul a devenit unul internaţional. În prezent, este una dintre cele mai importante manifestări de gen din lume, acordând anual 11 premii în competiţiile iberoamericană, internaţională şi de documentar.

Filmul mexican „La Huella”, de Carlos Andrade Montemayor, a câştigat premiul competiţiei iberoamericană, iar scurtmetrajul documentar finlandez „Waste No. 1 Money”, de Jan Ijäs, pe cel al secţiunii dedicate.

Aragón Televisión acordă un premiu care presupune garantarea difuzării filmului câştigător şi promovarea lui. Anul acesta, producţia poloneză „Me and my father”, de Aleksander Pietrza, a fost aleasă câştigătoare.

Anul trecut, scurtmetrajul „Prima noapte”, scris şi regizat de Andrei Tănase, a primit marele premiu al festivalului.

25 recommended
73 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »