a

Legenda construită de comuniști și devenită simbol al Revoluției (ep. I)

- - 33- 122 vizualizari

Povestea Intercontinental, cel mai înalt și poate cel mai celebru hotel din București, începe cu o vizită turistică nereușită petrecută în anii ’60. Industriașul american Cyrus Eaton Jr. venea în capitală alături de partenera sa Clara, româncă originară din Turnu Severin. Pentru că nu au găsit cameră la Athénée Palace, cei doi ar fi fost nevoiți să doarmă în holul hotelului. Americanului i-a prins bine odihna, pentru că a doua zi de dimineață și-a declarat clar marele vis: va construi un hotel gigant în centrul Bucureștiului, pentru ca nici un turist nefericit să nu mai rămână vreodată fără cameră.

Faptul că autoritățile române de atunci au acceptat propunerea ”dușmanului imperialist de clasă” (așa cum erau socotiți americanii de comuniști) de a construi un far al capitalismului taman în buricul târgului poate părea ciudat la prima vedere. De fapt, atât Cyrus Eaton Jr. cât și tatăl său au fost acuzați în repetate rânduri de presa de peste ocean de prietenii strânse cu numeroși lideri comuniști. Acuzat el însuși de a fi comunist, bătrânul Eaton a argumentat spunând că a face bani de pe urma comuniștilor este ”cel mai înalt act de capitalism posibil” (declarație data pentru New York Times în 1957).

Construcția Intercontinentalului a început în 1967, după un proiect al unui grup de patru arhitecți români. Chiar și cu implicarea concernului lui Eaton, faptul că statul comunist român și unul dintre cei mai celebri capitaliști americani au bătut palma pentru a construi un hotel uriaș în centrul Bucureștiului a reprezentat o știre care a făcut înconjurul planetei, ajungând în aproape toată presa occidentală.

În 1971, cu doar câteva luni mai târziu decât fusese estimat, gigantul Intercontinental este dat în folosință, cu toate cele 423 de camere de lux ale lui.

(va urma)

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

33 recommended
122 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »