Magazinul Eva, probabil numit așa pentru că nu prea avea haine pe care le-ar fi purtat o femeie

- - 13- 97 vizualizari

Așa cum vă promiteam în episodul anterior, continuăm povestea locului magic al Bucureștilor situat pe bulevardul Magheru, exact între străzile Arthur Verona și George Enescu. Dacă până în 1964 acolo găseam muzeul Simu, din 1965 a apărut, pe exact același spațiu, un bloc mare și frumos, gata să adăpostească oameni ai muncii din toate colțurile țării. Iar la parterul acelui bloc a fost construit celebrul magazin Eva.

Gândit ca un mall avant-la-lettre, exclusiv dedicat doamnelor, începuturile magazinului Eva au fost promițătoare: un spațiu comercial înaintea vremurilor sale, situat pe două niveluri, dar parcă un pic misogin. Pentru că era prezentat drept un magazin destinat doamnelor, dar dacă la parter erau articole de îmbrăcăminte și parfumuri, la etajul I găseam în general ustensile de-ale casei, în special destinate bucătăriei.

Filonul naționalist era însă foarte puternic servit și reprezentat de Eva, unde comuniștii își propuseseră să vândă doar materiale fabricate în România, popularizate de presa de propagandă ca fiind idealul în materie de modă și design european.

Sigur, stofele grosolane și ieftine din care era făcut de fapt ”design-ul românesc” constrastau puternic cu hainele purtate de cuplul de dictatori și apropiații acestora din cercul restrâns al puterii, care se desfătau cu țesături fine și parfumuri pe măsură, toate de import.

Între timp, în special începând cu sfârșitul anilor ‘70, magazinul Eva era de fapt un monstru al trecutului și-al hainelor pe care nimeni nu voia să le poarte. Exact acest fenomen a stat la baza a ceea ce a devenit realmente o legendă a României comuniste: banalii croitori au devenit un fel de Versace ai timpurilor, adevărați stiliști cărora li se cerea de către români să ”scoată untul” din stofe cumpărate la metru și să le transforme în haine care să amintească măcar vag de cele văzute prin filme.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

13 recommended
comments icon 0 comments
97 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !