a

Ce mănâncă într-o zi un luptător profesionist de MMA

- - 51- 1815 vizualizari

Luptătorii de Arte Marțiale Mixte trebuie să-și planifice cu mare atenție dieta, pentru că pe parcursul unui an au doar câteva lupte, la care nu numai că trebuie să facă cântarul, ci să și fie în formă maximă pentru a nu-și periclita cariera. Așadar, importanța a dietei și a antrenamentelor are un rol decisiv în cariera unui astfel de sportiv. Și cum nimic nu este la întâmplare în sportul de performanță, iată câteva detalii interesante cu privire la alimentația de zi cu zi a unui luptător profesionist de MMA:

Înainte de antrenament, în special de sesiunile de sparring, care simulează practic o luptă reală, într-o oarecare măsură, sportivi trebuie să se încarce ca și înainte de un meci. De aceea, meniul zilei se deschide cu o masă de cereale, fulgi de ovăz sau pâine prăjită, alături de câteva ouă. Carbohidrații reprezintă benzina pentru sportivi, fără de care nu pot susține efortul pe tot parcursul sesiunilor de peste 60 de minute. Această primă masă trebuie să fie consumată însă cu cel puțin 3-4 ore înainte de antrenament, pentru că nu este deloc indicat să fie loviți în stomac și în intestine câtă vreme acolo se regăsește mâncare.

Următorul pas este consumarea unui smoothie bazat pe suc de sfeclă roșie sau suc de rodii, ambele fiind bogate în vitamine și nitrați, care au funcție vasodilatatoarea naturală. Acesta se consumă de regulă cu oră și jumătate înainte de startul antrenamentului.

Apoi, după antrenament, este important ca luptătorul să consume ceva proteine în termen de 30-60 de minute după încheierea sesiunii, pentru a ajuta recuperarea musculară și pentru a contribui la sporirea masei musculare. De regulă, se mizează smoothie-uri cu proteină de zer și pe batoane proteice naturale. În completare, se servește și un suc de cireșe pentru efectele sale antiinflamatoare.

Cina este construită pe o cantitate mare de proteine, sub diversele forme, fie că este vorba de pui, creveți, pește, carne roșie sau chiar hamburgeri. Cu toate acestea, de la cină nu trebuie să lipsească și alimentele sănătoase, cum ar fi verdețurile de culoare închisă, kale, spanac, broccoli, dar nici orezul cu legume.

Un alt aspect important îl reprezintă grăsimile, care trebuie să reprezinte undeva între 20 și 30% din totalul caloriilor consumate pe parcursul unei zile. Avocado și somonul reprezintă cele mai preferate surse de grăsimi, însă nici untul bio și uleiul de măsline nu trebuie să lipsească din alimentația unui luptător de MMA. Grăsimile bune ajută organismul la recuperare, la depunerea masei musculare, precum și la menținerea articulațiilor, pe lângă faptul că sporește calitatea somnului – un alt element esențial pentru viața unui sportiv de performanță.

Acest sport nu le permite însă luptătorilor să se dezvolte continuu, deoarece trebuie să treacă cântarul pentru a putea participa la meciuri. De aceea, este foarte important ca fiecare sportiv să se monitorizeze constant și să aibă o relație apropiată cu nutriționistul. Profesioniștii sunt mult mai motivați să respecte un set de indicații stricte pentru a se menține în forță maximă, întrucât conștientizează importanța dietei în economia unei lupte, însă există și cazuri de sportivi cărora le place să mai calce strâmb.

Deși nici un nutriționist nu pune restricții severe pe anumite tipuri de mâncare, fiecare sportiv știe că trebuie să se limiteze la gustări nesănătoase ocazionale și că nu trebuie să-și facă o obișnuință din a mânca pizza. Se pare însă că, maturitatea este un factor decisiv pentru sportivi, care sunt pot fi foarte diferiți unul de altul, chiar dacă în cușcă nu se vede acest lucru.

De altfel, există și câțiva luptători din circuitul UFC care au renunțat la carne, dintre aceștia îi numim pe Nick Diaz, Abel Trujillo, Nate Diaz, Jake Shields, Mac Danzig, Matt Wiman și James Wilks – nume familiare pentru iubitorii acestui sport și pentru pasionații de pariuri sportive online. Și dacă aceste nume nu erau suficiente, până și controversatul Mike Tyson a încercat o dietă vegană, fără produse de origine animală, cu ajutorul căreia reușit să slăbească aproape 60 de kilograme.

Un alt exemplu de luptător este și fostul campion mondial de box David Haye, fost deținător al centurilor WBA, WBC și WBO la categoria grea. The Hayemaker a trecut la veganism la sfârșitul anului 2014, în timp ce traversa o accidentare care a fost aproape de a-l scoate de tot din circuit.

51 recommended
1815 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »