a

Dan Dediu: “Poezia își pierde din ce în ce mai mult caracteristica elitistă”

- - 129- 162 vizualizari

Ia să vedem noi ce mai e în capul și mintea poeților români contemporani. Iată, Dan Dediu.

Andrei Crăciun

Dan Dediu, poet mai ales. Cum e să fii poet în România mileniului III, ce are specific o viată de poet în zilele noastre? Nu cred că mai putem vorbi de specificitatea poetului ca arhetip. Ce am observat în ultimii ani odată cu participarea la festivaluri literare, cenacluri, că poezia își pierde din ce în ce mai mult din caracteristica elitistă, de monolit. Venim din zone diferite: corporații, muncitori în uzine,filosofi, animale domesticite, exploratori, sportivi, jurnaliști. Chiar dacă, citând din Miles Davis: “Man, sometimes it takes you a long time to sound like yourself.”

Pentru aceia care au deschis mai târziu ochii către poezie, dacă mergem la librărie și vrem să citim cărti de poezie de Dan Dediu – ce să căutăm? Detaliați-ne un pic viața și opera. Cum ați ajuns să scrieți poezie?
4, 5 litri de sânge, miliardar, Casa de editură Max Blecher, 2017. Având în vedere că e volumul de debut, ar fi puțin pretențios și ridicol să vorbim de viața și opera. Cred că undeva prin liceu am început să scriu. Eram oarecum jenat să arăt altora ce scriu, îmi amintesc că primul poem de care eram cât de cât entuziasmat l-am arătat unui prieten și când m-a întrebat cine l-a scris? I-am zis că un poet polonez obscur. Știu că i-a plăcut, deși era o amestecătură stănescian-suprarealistă scrisă destul de stângaci. Prin clasa a unșpea am luat un premiu la Suceava și s-a aflat în clasă. Profa de română era destul de surprinsă, în primul rând pentru că eram profil Sport și nimeni nu avea pretenții să fie cineva în clasă cu pasiuni atât de dubioase, în al doilea rând că din patru ani de liceu cred că abia am bifat doi ani cu prezența.

O să vă întreb vulgar, ca non-poeții, se poate trăi din poezie? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca să se poată? Din ce trăiește un poet al timpului nostru?
Se poate. Depinde ce fel de satisfacții îți alimentează pofta de viață. Sunt poeți contemporani care se bucură de o admirație imensă din partea altor poeți, critici, consumatori de literatură. Sunt poeți care trăiesc și îmbătrânesc frumos și sunt poeți care abia supraviețuiesc de pe o zi pe alta. Evident, tu te referi la bani și la un alt tip de recunoaștere și validare. Dacă s-ar fi putut trăi financiar la un nivel basic din poezie, și probabil se poate, habar n-am, dar în cazul meu dacă s-ar fi putut și s-ar putea, n-aș mai fi schimbat doar în ultimii opt ani cam cinșpe joburi. De la barman, agent vânzări, construcții, zilier, fabrici, depozite, fermă, abator.

Țara. Ce părere aveți despre țara noastră, despre timpul prezent și despre viitor. Cum vezi dumneata viitorul României? Te interesează?
Am convingerea că în următorii cinșpe-douăzeci de ani o să colonizăm alte planete. Ca să-ți răspund mai simplu: adevărul e că nu mă interesează. „Când vorbim despre oameni care «au făcut istoria» vrem să spunem că, într-o oarecare măsură, au schimbat însuși cursul vieții. Dar bărbatul din fotografie e dincolo de asemenea visuri puerile. El știe că omul nu poate schimba nimic, nici măcar pe sine însuși.” (Henry Miller)

Emigrare. De ce nu ați emigrat, dacă nu ați emigrat? Ce vă ține acasă?
Am fost plecat și am locuit în Anglia un an. În Franța două luni cu un proiect pentru ziua Europei. Nu știu ce mă ține, sunt tentat să plec din nou până la sfârșitul anului.

Implicare civică. Este Dan implicat civic? Merge la vot? Protestează? Cum își manifestă cetătenia?
Nu, nimic din ce ai menționat mai sus. Miserupe.


Literatura română astăzi. Care e treaba cu literatura romană la zi? Dacă am vrea să citim o pleiadă de tineri poeți, un pupuriu (cum greșit, dar just se spune) de versuri, pe cine ne recomandați și de ce? Cum să procedăm?

Instalația lui Alex Văsieș e o carte superbă. Și tot de la Vlad Moldovan&Ștefan Manasia.

 

CITAT
Sunt poeți contemporani care se bucură de o admirație imensă din partea altor poeți, critici, consumatori de literatură. Sunt poeți care trăiesc și îmbătrânesc frumos și sunt poeți care abia supraviețuiesc de pe o zi pe alta.
Dan Dediu, poet

129 recommended
162 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun