a

Andreea Vasile, jurnalist și blogger: „Este al doilea an în care particip la Giving Tuesday, prilej de a le spune oamenilor că să ajuți nu costă nimic”

- - 82- 152 vizualizari

După Black Friday, sărbătoarea reducerilor și a shoppingului fără limite, e timpul pentru Giving Tuesday, sărbătoarea generozității! Giving Tuesday este mișcarea globală care are loc în ultima zi de marți a lunii noiembrie și încurajează implicarea socială și faptele bune. Lansată în 2012 la New York, se sărbătorește astăzi în peste 90 de țări, iar din 2017 a fost adoptată și în România. Viitorul României vă prezintă unele dintre cauzele pentru care Giving Tuesday acționează în acest an la noi. Prima care ne vorbește despre cum a ales să ajute este jurnalista și bloggerul Andreea Vasile. Tu ce faci de Giving Tuesday?

Cine este Andreea Vasile?Sunt jurnalistă, om de comunicare și blogger, care scrie de 10 ani de zile despre viață și oameni ca tine și care lucrează în sistem freelance de 5 ani. Cel mai des mă puteți citi pe blogul meu, andreeavasile.ro, și pe site-ul RedBull.ro, dar colaborez și cu alte publicații și posturi de televiziune din România când apare vreun proiect. Un profil mai complet al meu găsiți aici.

Cum ai început să ajuți?
Am învățat din familie că nu ai nevoie de motive speciale să faci bine și că poți găsi un prilej să dai o mână de ajutor în cele mai banale împrejurări, de zi cu zi. De la a ajuta un copil să-și urce bicicleta în autobuz și până la a-ți întreba vecina în vârstă dacă are nevoie de ceva de la supermarket când te duci acolo, a oferi ajutor e pentru mine un gest reflex. Părinții mei sunt oameni foarte generoși pentru care să ajute e un mod de a fi și am învățat de la ei asta văzând exemplul lor.

Ce înseamnă pentru tine Giving Tuesday și cum te implici în acest an?
Este al doilea an în care particip la Giving Tuesday, care pentru mine e un prilej de a le spune oamenilor că să ajuți nu costă nimic. Un ajutor poate fi oferit și primit de la oricine și cu cât facem mai mult acest gest, cu atât el devine parte din noi, iar asta cred eu că e ideea. Așa cum ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, așa și putem să ne antrenăm prezența de spirit ca să oferim sprijinul nostru cui are nevoie, când observăm că are nevoie.

Anul acesta susțin cauza lui Marie Jeanne și Eddy Schweffer, un cuplu care a ales să se mute din București în satul Petiș, lângă Sibiu, unde au construit un adăpost pentru 40 de câini și pisici de care au grijă. Însă numai 18 dintre animale au donatori lunari permanenți, așa că eu vreau să îi rog pe oameni să doneze fie mâncare pentru animale, căci sâmbătă, pe 24 noiembrie, voi merge acolo s-o duc, fie să doneze bani în contul lor. Am scris povestea lor completă pe blogul meu și vă încurajez s-o citiți. Sunt oameni cu inimă foarte mare!

De ce consideri că e important ca fiecare dintre noi să ia atitudine în felul său pentru a schimba cumva lucrurile?
Pentru că lucrurile se schimbă doar prin acțiune și responsabilitate personală, atunci când fiecare dintre noi alege să se uite la sine ca la un om cu putere și în putere să transforme atât propria viață, cât și pe a celor din jur. Mi se pare mai important ca niciodată ca românii să înțeleagă că e cel mai simplu să găsești vinovații în jur, dar că, în realitate, în orice moment în care alegem să folosim energia noastră vitală ca să fim supărați și furioși, irosim, de fapt, ocazii pentru a construi momente valoroase și pozitive. Forța e în fiecare dintre noi!

Cum ai ales segmentul pentru care încerci acum să faci ceva? Ce te motivează?
Anul acesta am ales cauza oamenilor care au grijă de animale dintr-o nereușită personală care m-a făcut să-i apreciez mai mult pe cei care își dedică timpul acestei cauze. În ultimii doi ani am încercat să am grijă de doi căței salvați, însă am dat rasol de fiecare dată, fiindcă am simțit că e o responsabilitate căreia nu pot în acest moment să îi fac față. Amândoi cățeii au fost luați de pe stradă și sunt foarte bine acum, însă faptul că n-am putut să fiu eu cea care să le ofere un cămin m-a făcut să mă gândesc la ce anume îmi lipsește poate ca să duc o astfel de acțiune la capăt. Poate mai multă generozitate, mai multă capacitate de-a iubi sau mai mult exercițiu în a accepta că, uneori, haosul trebuie să ia locul controlului.

Cum vezi România anului 2018, ce e de făcut pentru a fi mai bine?
Cred că oamenii trebuie să fie responsabili de propriile lor acțiuni și să aibă grijă de oamenii din jur, să fie generoși și să aibă compasiune. Să știe că orice li s-a întâmplat sau li se întâmplă rău e doar trecător și că decizia pentru cine sunt și ce fac este a lor. Oricine are o minte și o inimă pe care le pune în slujba binelui va reuși să împlinească orice-și dorește în viață.

Ce te inspiră în ceea ce faci?
Faptul că după 10 ani de zile de scris încă fac asta cu entuziasm. E ceea ce mă motivează în fiecare zi și în asta îmi găsesc energia alături de oamenii cu care vorbesc și poveștile lor. Mă inspiră faptul că trăiesc pe acest pământ și am ocazia să văd o mulțime de lucruri, să cunosc o mulțime de oameni și să ascult o mulțime de povești. Ce poate fi mai frumos?

Care sunt cele mai mari satisfacții ale tale de când acționezi în binele celorlalți?
Că oamenii care primesc ajutorul meu pot răsufla ușurați, că, într-un fel, efortul meu le face lor, măcar temporar, o viață mai ușoară.

Cât timp îți ocupă activitățile de voluntariat și cum vezi acest aspect raportat la generația ta?
Nu e un timp pe care îl contorizez, binele pe care îl fac vine sub diverse forme, de la faptul că aleg să răspund cu bunăvoință cuiva care îmi vorbește urât până la acțiuni propriu-zise cum e evenimentul Giving Tuesday. Nu mă gândesc la cât timp acord să fac bine altora, de multe ori e un gest care îmi vine natural, printre multe alte lucruri pe care le fac zi de zi.

Mesajul tău către ceilalți: ce pot face, la rândul lor, cei care citesc aceste rânduri și vor să te susțină sau să se implice la rândul lor?
Să faci bine e ușor și nu costă nimic! Pe 27 noiembrie, de Giving Tuesday, oricine poate să aleagă cum anume să se pună în slujba celor din jur. De la a ajuta un coleg de birou să termine mai repede o sarcină și până la a da prioritate altor șoferi în manevrele lor întreaga zi, sunt o mulțime de feluri în care putem fi atenți la cei din jurul nostru.

Pentru cei care vor să susțină cauza lui Marie Jeanne și a lui Eddy, îi invit să citească povestea lor și să aleagă modalitatea prin care vor să îi ajute. Sau să îmi scrie la [email protected] și împreună să găsim o soluție.

Oricine are o minte și o inimă pe care le pune în slujba binelui va reuși să împlinească orice-și dorește în viață.”
Andreea Vasile, jurnalist și blogger

Foto: GivingTuesday.ro

82 recommended
152 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan