Pe 2-3 august 1969, comunismul reușea unul dintre puținele lucruri care au pus cu adevărat Bucureștiul pe harta lumii, într-o lumină pozitivă: președintele SUA Richard Nixon îl vizita pe omologul Ceaușescu, în capitală.
Era prima vizită a unui președinte american și întreg Bucureștiul vuia de un sincer entuziasm. În total, Miliția estimează că circa un milion de bucureșteni au ieșit pe străzi în timpul celor două zile de vizite oficiale, ca să asiste la trecerea limuzinei deschise care îi transporta pe cei doi șefi de stat.
La ora 12:15, aeronava prezidențială Air Force One a aterizat pe aeroportul Otopeni. Conform protocolului întâlnirii, desecretizat recent, membrii delegației aveau dress code de la partid: ”ținută de oraș”. Nixon ține un scurt discurs pe aeroport, primit de câteva mii de cetățeni români selectați cu multă grijă. La final, americanul rostește celebra frază în limba română ”să trăiască prietenia româno-americană!”. Delegația oficială pleacă apoi înspre Casa Poporului, pentru un prânz intim.
A doua zi, Nixon este dus de Ceaușescu cu limuzina decapotată prin cartierul Balta Albă, unde dictatorul român îi arată blocurile nou-construite, iar președintele american dă din cap politicos. Urmează celebra descindere în Piața Obor, unde președintele Nixon mănâncă struguri oferiți de o piețară și dă mâna cu toți zarzavagiii, în aplauzele celor prezenți. Nixon găsește timp să admire și galantarele alimentarelor, desigur, toate pline. Apoi se delectează la Muzeul Satului și vizita ia sfârșit, pentru că se pleacă înspre aeroport.
Ulterior, Ceaușescu se laudă în Scânteia că pe Nixon l-a impresionat Bucureștiul, după care nu a uitat să laude ”originile sănătoase” ale președintelui american, în ședința de partid care a urmat vizitei: ”Din punct de vedere al originii sociale, are o origine mai bună ca mulți comuniști. Soția lui e fiică de miner!”.
Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația