Astăzi, în peste 90 de țări, se sărbătorește Giving Tuesday! Pentru al doilea an consecutiv, România ia parte la ziua mondială a generozității. Viitorul României a stat de vorbă cu o parte dintre ambasadorii Giving Tuesday de la noi și vă spunem care sunt cauzele pentru care aceștia au ales să se implice. Astăzi o cunoaștem pe Andreea Cobzaru-Mag (28 de ani), care astăzi donează sânge. Tu ce faci de Giving Tuesday?
Cine este Andreea Cobzaru-Mag?
Sunt Andreea, în vârstă de 28 de ani, și lucrez în marketing, în industria bunurilor de larg consum.
Cum ai început să ajuți?
Totul a început în urmă cu 5 ani, în toamna anului 2013, când un colaborator la momentul respectiv, un prieten în ziua de astăzi, m-a convins să alerg o cursă de 3 km cu obiectivul de a strânge fonduri pentru HOSPICE Casa Speranței.
Ce înseamnă pentru tine Giving Tuesday și cum te implici în acest an?
Giving Tuesday înseamnă acea zi marcată în calendar în care sub cupola generozității se aduc împreună toate acțiunile caritabile, fie gesturi mici sau acțiuni de amploare. În acest an, mi-am propus să îmi înving frica de a dona sânge, prin urmare, voi dona sânge împreună cu câțiva prieteni.
De ce consideri că e important ca fiecare dintre noi să ia atitudine în felul său pentru a schimba cumva lucrurile?
Cred cu tărie că schimbarea începe cu fiecare persoană și că prin gesturi mici, individuale, în timp se poate face într-adevăr o schimbare. Atitudini proactive precum „hai să fac ceva și poate, în acest mod, îi voi motiva și pe alții” ar trebui să primeze în defavoarea credințelor învechite de tipul „cu o floare nu se face primăvara”.
Cum ai ales segmentul pentru care încerci să faci ceva? Ce te motivează?
Din punctul meu de vedere, sănătatea este un subiect care ar trebui tratat cu maximă prioritate. În România, sistemul de sănătate are nevoie de îmbunătățiri, care însa nu vin cu viteza dorită. Prin urmare, prin sprijinirea pe termen lung a cauzei HOSPICE Casa Speranței și anume serviciile paliative complete pentru persoanele cu boli în stadii terminale și apropiații lor, consider că pot contribui pe acest segment.
Cum vezi România anului 2018, ce e de făcut pentru a fi mai bine?
România în an de centenar are cale lungă de parcurs ca să ajungem la un nivel de civilizație de care să fim mândri. Ar trebui să începem cu schimbarea mentalității, cu întreprinderea de acțiuni la nivel individual și ulterior în grupuri mai mari ca să poată fi făcută o schimbare în sănătate, educație și infrastructură, domenii care în opinia mea sunt vitale.
Ce te inspiră în ceea ce faci?
Dorința de a-mi depăși limitele în permanență, și gândul că pentru mine poate fi un efort mai mare sau mai mic, însă pentru cei pe care reușesc să îi ajut poate conta semnificativ.
Care sunt cele mai mari satisfacții ale tale de când acționezi în binele celorlalți?
Cea mai mare satisfacție este în sine faptul că am contribuit și că i-am determinat și pe alții sa ajute.
Cât timp îți ocupă activitățile de voluntariat și cum vezi acest aspect raportat la generația ta?
Nu am stat niciodată să cuantific timpul dedicat activităților de voluntariat, considerându-l prima donație pe care o facem când sprijinim și ne implicăm în activități de voluntariat. Consider că generația mea cât și cele care urmează ar trebui să conștientizeze mai mult necesitatea implicării și astfel și impactul pe care îl pot avea.
Mesajul tău către ceilalți: ce pot face, la rândul lor, cei care citesc aceste rânduri și vor să se implice?
Fii generos, e gratuit! Și nu doar de Giving Tuesday, ci în fiecare zi a anului!
„Din punctul meu de vedere, sănătatea este un subiect care ar trebui tratat cu maximă prioritate. În România, sistemul de sănătate are nevoie de îmbunătățiri, care însa nu vin cu viteza dorită.”
Andreea Cobzaru-Mag, ambasador Giving Tuesday