a

Românca stabilită în Alicante care a creat o aplicație turistică în premieră pentru Spania: „E genul de ghid virtual care poate avea succes oriunde în lume!”

- - 39- 1109 vizualizari

În urmă cu o lună, Luiza Dinu, o fotografă româncă stabilită în orașul Alicante, din sud-estul Spaniei, a lansat împreună cu asociatul ei, Manuel Codina, o aplicație mobilă care își propune să facă viața mai ușoară turiștilor din întreaga lume. Lookish Spain vrea să aducă „atracțiile turistice la tine acasă, cu ajutorul fotografiilor la 360 de grade”, așa cum se specifică pe site-ul dedicat aplicației.

de Ionuț Axinescu

Într-o lume în care timpul nostru este tot mai limitat, proiectul pornit de Luiza Dinu e o modalitate inedită de a vizita un oraș – deocamdată doar Alicante, însă pe viitor vor urma și altele – chiar de pe canapeaua din sufragerie. Cu tot ce înseamnă asta, de la muzee și parcuri până la biserici și monumente istorice. Pe lângă fotografiile 360º ale fiecărui loc cu însemnătate turistică din oraș, Lookish vine cu explicații scrise de un istoric local, iar curând va avea și un ghid audio.

Beneficiile concrete ale aplicației? Dacă ești turist într-un oraș și nu știi de unde s-o apuci, aplicația asta te poate salva oricând. În caz că folosești aplicația de acasă și te încântă ce vezi virtual, poți să-ți plănuiești pentru mai târziu o vacanță fizică în acel loc. Iar dacă nu-ți place, măcar economisești timpul tău și banii pe care i-ai fi dat pe un concediu într-o destinație care nu-i pe gustul tău.

Cine este Luiza Dinu?
Locuiesc în Spania de aproximativ trei ani, deși pentru început am venit aici doar în vizită. M-am adaptat repede la Alicante, pentru că am știut mereu să mă pliez perfect pe specificul activităților la care am participat. Pot spune că sunt o fire ambițioasă, iar asta face mereu diferența între succes și eșec. Știu că în viață apar mereu și obstacole, însă nu trebuie ca o mică nereușită să ajungă să ne definească și să oprească drumul spre obiectivul propus. Aceasta e deviza mea.

Nu în ultimul rând, întotdeauna am fost sigură pe instinctele mele și m-am ghidat după ele. Când ai curajul să ieși din zona de confort și să încerci lucruri noi, ai parte de experiențe interesante. Așa a luat naștere și proiectul nostru, Lookish Spain.

Când și cum ți-a venit ideea unei astfel de aplicații?
Ideea de a realiza un ghid turistic cu fotografii 360º a fost a asociatului meu, Manuel Codina. Când s-a dus într-o vacanță la Berlin, știind că eu fac tururi virtuale în Google Street View pentru diverse firme locale, a vrut să caute locuri de interes turistic care sunt fotografiate în același mod. Spre surprinderea lui, nu a găsit nimic și atunci a înțeles importanța acestor poze în locurile corespunzătoare.

Încet-încet, am început să dezvoltăm proiectul actual. Am încercat, pe cât de mult s-a putut, să simplificăm tot ce reprezintă un tur virtual al unui oraș întreg. Am finanțat proiectul din banii noștri, pentru că aveam nevoie de camere și de software. Au urmat ore întregi de muncă și planificare, pentru ca ideea noastră să se transforme într-o aplicație utilă pentru turiști.

Cum te ajută, ca turist, aplicația și cu ce se deosebește ea de Google Street View?
Aplicația este un ghid turistic care folosește exclusiv realitatea virtuală, astfel încât utilizatorul să descopere toate locurile de interes din orașul Alicante. Am fotografiat toate muzeele, bisericile, parcurile, piețele și clădirile importante, în interior, construind astfel o vizită virtuală. Aplicație are GPS pentru fiecare din aceste locuri, iar Google Maps te duce direct la destinație. Pe deasupra, există câte o descriere pentru fiecare loc în parte, scrisă de un istoric local, plus telefoanele și site-urile aferente, în caz de nevoie. Există posibilitatea să schimbi limba în care citești aceste informații, din spaniolă în engleză, iar în curând va fi disponibilă și limba română.

În foarte scurt timp, aplicația va avea integrat și un ghid audio, precum și o categorie de contact direct cu cei mai buni ghizi turistici din oraș. Utilizatorii pot alege locurile pe care le vor vizita în realitate, iar Lookish Spain le va genera o rută. Cert este că, în acest moment, nu există nicio aplicație turistică asemănătoare care să includă tot ce oferim noi.

Tu ai fotografiat toate locurile care apar în aplicație?
Da, eu am fotografiat absolut tot se poate vedea în aplicație. Țin minte că primele fotografii le-am făcut cu un an în urmă, când mi-am dedicat tot timpul liber acestui proiect. Am fost chiar nevoită să fac un curs de turism și să aștept anumite aprobări pentru a putea intra în muzeele din oraș. Dar pasiunea schimbă munca în plăcere și atunci timpul devine relativ. Astăzi, suntem cinci persoane care lucrăm la tot ce înseamnă Lookish. Eu, ca fotograf, asociatul meu, care creează tururile virtuale, doi informaticieni, plus istoricul care scrie textele.

Înțeleg că doriți să introduceți și o versiune cu plată. Ce va avea ea în plus, față de varianta standard?
Da, urmează să facem și asta, dar deocamdată ne concentrăm strict pe îmbunătățirea aplicației, cu tot ce înseamnă asta, de la texte până la părțile audio. Versiunea cu plată, când va exista, va opri clipurile publicitare care intră în timpul utilizării aplicației și va beneficia de ghiduri audio mai detaliate decât cele din aplicația standard.

Care a fost feedback-ul primit de când a apărut aplicația?
Aplicația a ieșit pe piață acum o lună și are deja circa 1400 de descărcări. Mi se pare satisfăcător, din moment ce noi încă nu am început o campanie puternică de marketing. Eu sunt cea care mă ocup de site și de prezența pe rețelele sociale, așa că suntem mulțumiți. Mai ales că, până acum, am primit feedback de cinci stele din partea tuturor celor care au lăsat un review. Pe viitor, sunt optimistă că numărul de utilizatori va crește, ținând cont că momentan aplicația nu poate fi descărcată decât pentru Android. Dar până cel târziu în vară, va fi disponibilă și pentru iOS.

Plănuiți și alte modalități de promovare a aplicației?
Sigur. Chiar zilele trecute am apărut într-un reportaj pentru programul A punt directe, unul foarte popular în zona Valencia. În perioada următoare, vom pune tablete cu aplicația noastră în punctele de turism din oraș, de asemenea vom încerca să ne promovăm în ziare și la posturi de radio locale.

Deocamdată, Lookish acoperă doar orașul Alicante. Vă gândiți să extindeți aplicația și pentru alte localități?
Clar, avem în plan să „răspândim” aplicația. Chiar am expus proiectul nostru la FITUR, un târg internațional de turism desfășurat la Madrid, la sfârșitul lunii ianuarie. Am avut astfel posibilitatea să vorbim cu diverși oficiali din alte localități. Pentru a putea extinde Lookish este nevoie de suportul autorităților, primarilor și al industriei de turism din Spania, pentru că doar ei ar putea autoriza plățile pentru o asemenea cantitate de informații.

E vorba despre foarte multe fotografii și tururi virtuale care trebuie realizate. Dar, sunt sigură că pe termen lung va fi o aplicație de succes, deoarece realitatea virtuală este una dintre cele cinci tehnologii importante din lume. Iar turismul modern are nevoie de digitalizare.

Ce orașe s-au arătat interesate de aplicație și care sunt șansele să aloce fonduri?
Interesați, cel puțin verbal, s-au arătat mulți, însă noi vrem, pentru început, să acționăm în Comunitatea Valencia (cel mai mare oraș din zonă este Valencia, apoi urmează Alicante și Elche). Răspunsurile, cum ziceam, au fost pozitive, problema este că fondurile aplicabile proiectelor de dezvoltare turistică se alocă doar la începutul anului, până pe 14 februarie. Totuși, negociem constant și sper să reușim curând ce ne-am propus.

Cum vezi aplicația creată de voi peste câțiva ani? Crezi că poate depăși granițele Spaniei, eventual să fie utilă și în România?
În câțiva ani, văd Lookish folosită pe tot teritoriul Spaniei. Sigur că poate fi utilă inclusiv în România, eu cred că e genul de aplicație care poate avea succes oriunde în lume. Până la urmă, turiștii au posibilitatea să vadă virtual un oraș sau chiar o țară întreagă, iar apoi pot să aleagă în realitate acea destinație, pentru următoarea lor vacanță. Nu în ultimul rând, aplicația poate fi percepută și ca un suvenir pentru cei care vor să arate familiei și prietenilor locurile pe care le-au vizitat. Așa că, pe termen lung, urmărim și extinderea în alte țări. Momentan însă, visul principal este să „acaparăm”, cu Lookish, tot teritoriul Spaniei.

39 recommended
1109 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »