a

Sezonul România-Franţa va debuta în aprilie la Bucureşti – Întâlniri, expoziţii şi festivaluri în 30 de oraşe din ţară

- - 14- 47 vizualizari

Întâlniri, expoziţii şi festivaluri, evenimente dedicate culturii LGBT şi concerte vor avea loc, timp de patru luni, în 30 de oraşe din ţară, în cadrul sezonului România – Franţa. Interpretul Arthur H este unul dintre invitaţii speciali, iar Franţa va fi în focus la Bookfest.

Sezonul cultural România – Franţa a fost lansat la Paris pe 26 noiembrie, cu peste 300 de evenimente care au avut loc în peste 100 de oraşe din mai mult de 13 regiuni, dar şi online.

Pe 18 aprilie, el va debuta la Bucureşti.

Ambasadoarea Franţei La Bucureşti, Michele Ramis a spus luni, la o conferinţă de presă dedicată seriei de evenimente: „Vom scrie o nouă pagină a colaborării noastre. Este o relaţie care va fi continuată de noile generaţii. Reînnoim legătura dintre cele două ţări şi o aducem în modernitate. Sezonul are menirea de a reafirma legăturile foarte vechi. Franţa realizează sezoane culturale de 30 de ani. E pentru prima dată cand avem un sezon încrucişat. (…) Trebuie să înlocuim atitudinile discriminatorii cu cele pozitive”.

Ea a precizat că, în Franţa, sezonul a avut succes. „Franţa a redescoperit România şi artiştii săi şi cât de multe personalităţi sunt de origine română, lucru neştiut de mulţi”, a mai afirmat ambasadoarea.

Sezonul se va încheia la Paris pe 16 aprilie, cu o expoziţie de ţesături bizantine din care face parte steagul lui Ştefan cel Mare. Aceasta va continua în România.

În România, va fi deschis la Bucucureşti, unde vor vor avea loc întâlniri, expoziţii, festivaluri de teatru şi film. Sub sloganul „Să uităm de clişee”, principala temă a sezonului este diversitatea culturală.

„Timp de patru luni, românii au ocazia de a vedea diversitatea franceză şi proiecte româneşti”, a mai spus Ramis.

Pe lângă Bucureşti, evenimente vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi alte 27 de oraşe.

Pe 6 şi 7 mai, a mai spus ambasadoarea, compozitorul şi interpretul Arthur H va veni la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde va citi din Gherasim Luca, apoi va susţine un concert – „Amour chien fou”, la sala Studio a Teatrulului Naţional din Bucureşti. În perioada 8 – 19 mai, la Institutul Francez din Bucureşti va avea loc o ediţie specială a Festivalului de Film Francez.

Între evenimentele care vor fi incluse sezonului se numără Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar şi East European Comic Con, Gărâna Jazz Festival şi Romanian Design Week.

La ediţia Bookfest de anul acesta, desfăşurată între 29 mai şi 2 iunie, va fi un focus Franţa, iar o săptămână, 15- 23 iunie, va fi dedicată culturii LGBT, cu film, muzică şi petreceri, fiind încheiată cu Bucharest Pride, cu participare franceză.

Evenimente vor avea loc şi la nivel universitar. „Dorim să valorizăm investitiile în profesori şi elevi printr-o serie de acţiuni dedicate lor”, a adăugat Ramis, care a anunţat şi că pe 19 iunie, în Capitală, va avea loc un Forum economic româno-francez, replica seminarului din decembrie 2018 de la Paris.

Comisarul general pentru România, Andrei Ţărnea, a anunşat că sezonul va fi deschis cu o secvenţă de câteva zeci de evenimente care vor avea loc timp de trei zile „de la arte vizuale la patrimoniu, la muzică la proiecte de nişă, cu artişti români şi francezi”.

În total, în Franţa şi România, sunt organizate mai mult de 400 de proiecte. „Nu există proiecte mai importante ca altele, ci doar proiecte în sezonul România-Franţa. Toate sunt importante”, a mai spus el.

Pe 14 iulie, de Ziua Franţei, în parcul Carol – Arenele Romane – uzina Electrica vor avea loc o serie de manifestări – instalaţii şi concerte, pentru a marca închiderea sezonului. „O reîntoarcere la celebrarea în comun al acestei zile”, a caracterizat-o Ţărnea.

Sezonul cultural România-Franţa coincide cu preşedinţia ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene, dar şi cu două centenare – cel al Marii Uniri şi cel al finalului Primului Război Mondial.

News.ro

14 recommended
47 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »