a

Ionuț Iftimiciuc, actor: “România se află în momentul ăsta într-un punct critic, un moment în care se duce o luptă morală între generații, decisiv pentru viitor!”

- - 105- 437 vizualizari

Ionuț s-a născut la Iași, a copilărit la Târgu Neamț, s-a întors de la Londra la București, ca să facă actorie, iar noi l-am remarcat într-un spectacol al teatrului din Botoșani. Iată. 

Andrei Crăciun

Te-am văzut în spectacolul Artă, la Improteca, în București, când mai jucați Artă prin București și prin țară, care e treaba cu Artă?
Da, și sper că ți-a și plăcut ce ai văzut! Vreau să mulțumesc pe această cale celor de la Improteca pentru găzduire! Următoarea reprezentație va fi pe 10 mai tot în București și, ce crezi, tot la Improteca ! Prin țară nu știu exact acum, dar cu siguranță îl vom mai juca și la Botoșani și de ce nu și în alte orașe. Am mai jucat și în Iași o dată luna trecută, așa că totul e posibil! În Artă am intrat datorită Teodorei Câmpineanu, regizorul spectacolului, și lui Răzvan Ilie, colegul si partenerul meu de scenă în Artă și nu numai! Ei s-au gândit la mine! Senchiu! Este prima mea colaborare cu teatrul din Botoșani și cred că e una foarte bună! Sper să fie și de durată! E un spectacol  la care țin foarte  mult, și de fiecare dată joc cu aceleași emoții, constructive bineînțeles!

Ionuț Iftimiciuc, actor. De unde vine Ionuț și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?
M am născut în Iași dar stau de 10 ani în București, unde am făcut și facultatea de teatru! Am copilărit la TârguNeamț, am stat vreo doi ani-jumate la Londra înainte să dau la facultate, deci pot spune că sunt cetățean european cu acte în regulă. Am și pașaport! Cu teatrul am început să cochetez prin școala generală, dar mai serios în liceu la TârguNeamț. Aici am făcut parte din trupa de teatru a școlii timp de trei ani, perioadă în care am participat la un festival de teatru în limba engleză la Arad. Se numea Teen Play Festival!Am luat premii atât individuale, cât și ca trupă, și asta pur și simplu mi-a schimbat viața! Mergând la toate spectacolele de la respectivul festival, pentru că nu ratam nimic, am început să mă gândesc tot mai serios că asta e! Teatrul ca și clădire, lumea care venea la spectacole, catifeaua roșie care acoperea aproape tot interiorul sălii, murmurul spectatorilor în foaier înainte și după fiecare spectacol, contactul fizic cu scena și oamenii din teatru, spectacolul în sine și evident aplauzele de la final, toate acestea au fost motivul pentru care m-am apucat de această meserie. Atmosfera! Mi am zis atunci că asta trebuie să fac! Mi-a luat ceva timp, dar în cele din urmă am răzbit la lumină! Sorescu!

De ce zic asta? Pentru că am dat la facultate abia la 25 de ani, în 2009. Na, viața nu e întotdeauna așa cum plănuim noi să fie! Nu mă plâng. E chiar bine! Am terminat UNATC în 2012 la clasa profesorului Doru Ana iar la actorie i-am avut ca profesori pe Valeria Sitaru și Vlad Logigan! Unde vreau să mă îndrept? Habar n-am! Nu prea mă gândesc la asta ca să fiu sincer, pentru că vreau să trăiesc în prezent și să mă bucur de ce se întâmplă acum! Pot spune cam ce aș vrea să fac peste o săptămână, o lună maxim dar cam atât! Sunt ca vremea prezentată de meteorologi!

În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această primăvară? Unde să vină publicul spectator să îl vadă pe Ionuț, apetitul odată deschis după citirea interviului?

Stagiunea trecută am jucat în trei spectacole pe care le joc și în prezent și anume: Artă de Yasmina Reza, în regiaTeodorei Câmpineanu, spectacol care poate fi urmărit în București la Improteca pe 10 mai, O noapte furtunoasă de I L Caragiale tot în regia Teodorei Câmpineanu la Sala Dalles – se va juca pe 8,11,12 mai. Și Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman în direcția de scenă a domnului Victor Ioan Frunză la teatrul Metropolis din București. Spectacol care va avea loc pe 15,16 mai – la Metropolis, evident! Momentan lucrez la o unspectacol dizertație în regia Iuliei Grigoriu la teatrul Odeon. E vorba despre Caligula de Albert Camus, unde joc rolul lui Mucius! Specatcolul va avea premiera la teatrul Odeon din București pe 23 și 26 mai! Vă aștept cu drag la oricare dintre reprezentații sau – de ce nu – la toate!

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Recunosc că în zona asta nu prea activez și chiar nu știu de ce am neglijat complet până acum partea asta de meserie. Scriind asta acum chiar mi-am propus ca pe viitor să iau în considerare și zona cinematografică. Românească, bineînteles! Carieră străină? Hahahahahaha – râd singur, nu știu de ce!

Țara. Ce relație are Ionuț cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României? Pe la Botoșani ce mai e?

Îmi place România foarte mult, chiar îmi place. În special Bucureștiul! Bucureștiul încă are vibe-ul ăla de oraș mare, de oraș cultural, de oraș în care vreau să trăiesc! Un oraș în care ai ce să faci, trebuie doar să fii deschis! Am folosit încă pentru că eu cred că România se află în momentul ăsta într-un punct critic, un moment în care se duce o luptă morală între generații, decisiv pentru viitor! Bineînțeles că vorbim aici despre politic, dar nu numai ! E ca atunci când treci de la adolescență la maturitate. E confuz! Eu așa o văd. Sunt optimist pentru că văd ce se întâmplă, vorbesc cu oameni, și marea majoritate vrea să se maturizeze! Foarte mulți și-au dat seama că această maturitate colectivă pleacă de la implicare individuală! Cred că ăsta e secretul! Sunt sigur că în România o să fie din ce în ce mai bine așa că nu vreau să emigrez! După cum spuneam și înainte eu am mai avut statut de emigrant o dată și mi-ar fi destul de ușor, dar nu vreau ! Sper să nu fiu forțat de împrejurări. Într-un fel mă tem de mine pentru că în zodiacul chinezesc sunt un supraviețuitor(șobolan) așa că nu se știe niciodată unde mă va purta viața în funcție de contextul politico-social!

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.

Sincer, chiar nu știu ce să zic aici! M-am gândit mult și am ajuns la concluzia că îi recomand pe toți! Știu că sună ciudat, dar asta simt. Trebuie să mergeți să îi vedeți pe cei tineri și vă garantez că veți avea surprize! Surprize frumoase. Cred că asta ar fi cea mai bună promovare, să aibă sălile pline indiferent de numele de pe afiș! Nu sunt suficient de înțelept pentru a da sfaturi actorilor tineri. La urma urmei și eu sunt tot un actor tânăr! Nu știu, să fie profesioniști în ceea ce fac și sigur vor avea de câștigat! Mulțumesc!

CITAT
Bucureștiul încă are vibe-ul ăla de oraș mare, de oraș cultural, de oraș în care vreau să trăiesc! Un oraș în care ai ce să faci, trebuie doar să fii deschis.
Ionuț Iftimiciuc, actor

105 recommended
437 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun