a

România, ţară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato. Radu Muntean, cineast în focus

- - 30- 10 vizualizari

România este ţară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato (Mexic), unde Radu Muntean este cineast în focus.

Participarea românească în festivalul care a început luni şi va avea loc până duminică va include, pe lângă cele 12 pelicule prezentate în diferite secţiuni, expoziţia „Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri” a fotografului Sorin Onişor şi un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguţa Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu Nicola.

Cineastul omagiat la această ediţie este Radu Muntean, care va dialoga cu scriitorul şi ziaristul Sergio Huidobro, despre fílmele sale şi despre cinematografia românească actuală.

„Marţi după Crăciun” şi „Un etaj mai jos” ale lui Muntean vor fi prezentate în secţiunea Cineasta invitado.

Festivalul de Cine Europeo de la Guanajuato este un festival universitar care oferă posibilitatea de a prezenta cele mai bune filme europene şi de a promova sinergia între industria cinematografică din Europa şi Mexic. În programare se regăsesc realizări cinematografice europene de succes şi care reprezintă exemple relevante ale realităţii cinematografice europene.

În secţiunea oficială vor fi prezentate 17 filme europene care s-au bucurat de succes de critică şi public în ţările de origine şi care au fost premiate în festivaluri internaţionale. Două filme româneşti vor fi proiectate aici – „Îmi este indiferent dacă vom intra in istorie ca barbari”, de Radu Jude, şi „Alice T.”, de Radu Muntean.

Secţiunea Lo Nunca Visto cuprinde o selecţie de cinci filme care vor rula în premieră sau unele care au fost insuficient promovate, ce oferă abordări inedite în creaţia cinematografică. România va fi reprezentată aici de „Luna de miere/ Lemonade” al Ioanei Uricaru.

Filmul „Mama”, de Elisabeta Bostan, a fost inclus în secţiunea dedicată copiilor, iar secţiunea retrospectiva cinematografiei româneşti cuprinde: „A fost sau nu a fost?”, de Corneliu Porumboiu, „Moara cu noroc”, de Victor Iliu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu, „Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, „Secvenţe”, de Alexandru Tatos, şi „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie.

Expoziţia „Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri” cuprinde 30 de fotografii şi va fi prezentată până pe 28 iunie în Corredor Artístico Tomás Chávez Morado al Universităţii din Guanajuato.

România este ţară invitată a Festivalului de film european de la Guanajuato (GUCE, Festival de Cine Europeo en Guanajuato), organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid şi Ambasada României în Statele Unite Mexicane, în colaborare cu Dacin Sara-Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

30 recommended
10 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »