a

Succes absolut! Orchestra Română de Tineret, prima orchestră care a susținut un spectacol la Elbphilharmonie din Hamburg, în fața a mii de oameni

- - 86- 49 vizualizari

Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal au încântat pe scena sălii ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein.

Astfel, după numeroase concerte susținute în țară, la Sinaia și la București, Orchestra Română de Tineret a fost prima orchestră românească aflată vreodată pe această scenă, la Hamburg, unde au mai fost invitate doar trei orchestre de tineret, cea a Statelor Unite, a Germaniei și a Uniunii Europeen

Dovada succesului acestui eveniment este, fără doar și poate, faptul că biletele au fost epuizate cu trei luni înainte de eveniment, iar programul a fost unul extrem de pretențios, întrucât a cuprins – Richard Wagner – Preludiu şi Moartea Isoldei, Richard Strauss – Suită “Cavalerul Rozelor” și Dmitri Şostakovici – Simfonia nr. 5, program prezentat anterior pentru publicul din România în festivalurile de la Sinaia şi Bucureşti.

La scurt timp după înfiinţarea sa în 1986, Schleswig-Holstein Musik Festival (SHMF) a ajuns unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale din lume. În locul renumitelor concerte programate în săli de concerte şi teatre de operă obişnuite, multe dintre evenimente au loc în castele sau hambare, spaţii neobişnuite, în cele mai spectaculoase biserici din Schleswig-Holstein şi chiar în locuri neobişnuite precum docuri sau hale industriale.

”Este o simbioză, o euforie extraordinară pentru că nu doar ei cresc în văzul acestui public foarte instruit şi exigent dar şi publicul îşi găseşte, îşi regăseşte cele mai înalte aşteptări în aceşti oameni. Sunt oameni care fac muzică şi crează cu zâmbetul pe buze şi sunt cei mai calificaţi – şi o spun în cunoştinţă de cauză – cei mai prestigioşi ambasadori ai României”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul plenipotențiar al României în Germania.

De asemenea, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română”, organizatorul turneului, a punctat:

”Această orchestră poate reprezenta un model atât cultural cât şi social pentru întreaga societate românească pentru că ei reuşesc ceea ce, poate, mulţi alţii nu au putut să o facă până acum. Concertul de la Hamburg cu acest program extraordinar – Wagner, Strauss, Şostakovici, un program exigent pentru orice public cunoscător de muzică clasică – aceşti tineri dovedesc că au capacitatea şi performanţa de a o executa la cel mai înalt nivel profesional şi mai ales de a crea emoţii fără niciun fel de problemă personală în sensul când se află în faţa unui public exigent, cunoscător de muzică clasică şi, mai ales, într-o sală atât de preţioasă ca cea de la Elbphilharmonie din Hamburg. Schimbarea este esenţială prin acest tip de model cultural iar mentalitatea acestor tineri este cea care va aduce ceea ce noi ne dorim din timp, o schimbare la nivelul întregii societăţi.”

Sursa foto: Adevărul

86 recommended
49 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »