a

Andrei Ianuș, actor : „Locul meu e aici, nu mă văd lucrând în altă țară cu și pentru oameni care nu vorbesc limba mea”

- - 22- 84 vizualizari

Andrei Ianuș este un foarte tânăr actor (tocmai ce a absolvit UNATC-ul), dar s-a făcut deja remarcat la începutul toamnei la Gala HOP (Gala Tânărului Actor), cel mai prestigios program pentru tinerii actori din România. Îl veți putea vedea și în “On the roof”. Va fi dansactor în această spectaculoasă punere în scenă gândită de maestrul Gigi Căciuleanu.

Andrei Crăciun

Drum. Andrei Ianuș, actor. De unde vine Andrei și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?

Am crescut într-un cartier mărginaș al Bucureștiului, într-o ”mahala curată” cum îmi place mie să îi spun uneori. Am realizat târziu, dar râsetele, scandalurile, iubirile împărtașite și neîmpartășite, praful de pe străzile neasfaltate, leapșa în cimitir și toată copilăria mea de băștinaș în această mahala care se exprima liber și necenzurat, mi-a lăsat o dorință arzătoare de a căuta tot ce e sincer, crud și curat în om. Că vreau să fac teatru, n-am știut până când am intrat în Okaua, trupa de teatru a liceului A.I. Cuza. Și deși am fost membru doar un an, în clasa a XII-a, a fost de ajuns pentru a prinde virusul iubirii față de tot ce înseamnă teatru, de la interpretat roluri, construit coregrafii, învățat text și până la cărat decor. În momentul de față, teatrul este pentru mine un mijloc de supraviețuire sufletească. Nu știu unde o să ajung prin teatru. Tot ce îmi doresc acum, este ca la un moment dat să reușesc să spun ceva important prin această meserie.

Spectacole.  În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această toamnă/iarnă? Unde să vină publicul spectator să îl vadă pe Andrei, cu apetitul deschis de citirea interviului?

Sunt proaspăt absolvent al UNATC-ului. În ”stagiunea” trecută, adică anul III, am jucat rolul lui Tom Wingfield din ”Menajeria de Sticlă” de Tennessee Williams, iar în această toamnă sunt dansactor în spectacolul ”On The Roof”.

Țara. Ce relație are Andrei cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României?

Locul meu e aici, nu mă văd lucrând în altă țară cu și pentru oameni care nu vorbesc limba mea. Nu sunt mulțumit de starea actuală a țării, consider că există un număr mare de concetățeni care nu își iau în serios munca, indiferent de ce natură ar fi aceasta. E adevărat că situația politică e de departe de a fi ce trebuie, în același timp, văd din ce în ce mai mulți oameni care după își exprimă dezaprobabrea față de problemele tării își scad calitatea muncii lor ridicând din umeri și spunând ”oricum, ce contează, muncesc degeaba”. Da, e foarte multă nedreptate în România, dar nerespectarea propriei munci mi se pare o crimă față de propria persoană.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Andrei? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?

Da, ies la vot. Da, protestez. Încerc să rămân la curent cu schimbarile de legi care au loc în țară, mai ales acum. Nu știu dacă vocea mea are vreun efect, dar uneori mă gândesc la o replică dintr-un film: ”Sunt o picătură într-un ocean, dar ce este un ocean dacă nu o multitudine de picături”. Și îmi dau seama ca orice tăcere e o trădare față de tine.

Idoli. Are Andrei idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mic?

De când am intrat în facultate (2016), m-au fascinat personalitatea și liniștea cu care tratează orice situație domnul Adrian Titieni. Recent am vizionat câteva scurt-metraje în care acesta joacă și am rămas impresionat de atitudinea lui și de felul în care se metamorfozează într-un personaj complet diferit fața de ființa lui de zi cu zi. Nu pot spune că am avut idoli când eram mic, dar solistul și chitaristul de la Green Day, Billie Joe Armstrong și-a păstrat un colțișor special în inima mea.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. 

Recomand: Ioana Bugarin, care poate fi văzută acum în ”Itinerarii”, la ARCUB, plecați urechea la ea, este un om care are foarte mult de spus și bine. Andrei Miercure, care vă poate înânta urechile în musicalurile ”Bună seara, domnule Wilde”, ”Scripcarul de pe acoperiș”, dar și în drama muzicală ”Luminile Ghetoului”, toate în cadrul Teatrului Evreiesc de Stat. Și, în general, recomand toate spectacolele de licență și masterat de la toate universitățile de teatru din țară. Sunt spectacole lucrate cu multă emoție și suflet, care au o energie complet diferită față de spectacolele din sălile de teatru.

CITAT
Nu sunt mulțumit de starea actuală a țării, consider că există un număr mare de concetățeni care nu își iau în serios munca, indiferent de ce natură ar fi aceasta.
Andrei Ianuș, actor

22 recommended
84 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun