a

Trei liceeni români au obținut o medalie de aur și una de argint la Olimpiada Geniilor din Statele Unite

- - 26- 89 vizualizari

Trei elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu au reușit să obțină o medalie de aur și una de argint la două secțiuni ale Olimpiadei Geniilor, un concurs organizat de către Oswego State University of New York.

Cei trei liceeni au reușit să-i impresioneze pe americani cu un robot pompier pe care l-au creat chiar ei și care le-au adus medalia de aur la concursul de Robotică. „La Robotică am luat medalie de aur și la Science Innovation am luat medalie de argint”, a spus Daniel Marpozan, potrivit Agerpres.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică și formează echipa herotech, coordonată de profesoară de fizică Florentina Ilesan.

Cei trei elevi sibieni au prezentat în SUA două invenții proprii, un robot și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Liceeni au reușit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viață salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braț, care se poate prelungi, cu care pot fi scoși oameni afectați de un incendiu, fără că pompierii să înfrunte flăcările.

„Scopul nostru este să aducem la lumina creativitatea, inteligență și spiritul de echipa și în final să ne facem remarcați, atât că echipa, cât și că națiune. Participarea la acest eveniment este o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât și cu oamenii importanți din spatele acestora. Prezența echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informații din această sfera atât de la organizatori, cât și de la participanți”, arată cei trei liceeni în prezentarea proiectului lor.

De asemenea, pentru secțiunea Science-Innovation, echipa herotech a prezentat un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care controlează luminile dintr-o casă prin intermediul unei rețele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe baza de bariere în infraroșu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuința și care ține evidență numărului de persoane din încăpere. Acest proiect a fost premiat în România de o companie din domeniul energiei.

Dacă la concursul din țară cei trei liceeni au prezentat proiectul și macheta, în SUA au prezentat modulul care se montează pe ușa de la intrare și aplicația pentru telefonul mobil. În SUA ei au demonstrat cum două dispozitive montate pe ușa pot numără câți oameni sunt într-o încăpere și le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără că aceștia să apese vreun întrerupător.

26 recommended
89 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »