a

Andrei Nica, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Tineret:”Visul meu a fost să obţin o medalie olimpică, dar nu chiar cea de aur”

- - 77- 55 vizualizari

Andrei Nica, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne, a declarat marţi la revenirea în ţară, pe aeroportul Otopeni, că este mândru că se poate întoarce cu capul sus după performanţa reuşită în Elveţia în proba de monobob.

”Visul meu a fost să obţin o medalie olimpică, dar nu chiar cea de aur şi am fost foarte plăcut surprins. Am plecat din România, eu şi colega mea (Georgeta Popescu, medaliată cu aur la monobob feminin – n.r.), împreună cu tot lotul olimpic, cu aspiraţii înalte şi ne-am întors cu rezultate pe măsură, după cum se poate vedea. Sunt foarte mândru să mă întorc cu capul sus în ţara mea, pe care am reprezentat-o la Jocurile Olimpice de Tineret”, a declarat Andrei Nica, care a cucerit aurul cu o zi înainte, pe pista de la Saint-Moritz, în proba de monobob, potrivit Agerpres.

Sportivul buzoian de 17 ani s-a antrenat timp de trei ani pentru a cuceri o medalie la JOT 2020 de iarnă şi acum are ambiţia de a confirma şi la seniori la Jocurile Olimpice de iarnă.

”La început, acest vis îl aveam doar când dormeam, dar după un timp acest vis nu îmi dădea voie să dorm. Acesta a fost scopul meu timp de trei ani. L-am atins şi acum vreau să ridic ştacheta, să îmi impun un scop mai înalt, mai îndrăzneţ şi o să fac tot posibilul. La seniori, sper să ajung ca pilot în bobul de două persoane sau ca frânar la bobul de patru”, a adăugat Andrei Nica.

Boberii români nu au o pistă de antrenament în România şi sunt nevoiţi să facă stagii de pregătire doar în străinătate.

”Ne-ar ajuta foarte mult, enorm, ar fi foarte important să avem o pistă în ţară, dar ne descurcăm cum putem. Facem tot posibilul, ne sacrificăm. A fost un drum greu până aici, dar şi frumos. În funcţie de durată, de coborâri, transport şi acomodare, un stagiu ajunge la câteva mii de euro. Acum vreau puţină odihnă, iar apoi vreau s-o iau de la capăt, să-mi intru în tonus. Prea multă odihnă înseamnă rugină. Vreau să continui să mă antrenez pentru Jocurile Olimpice mari. Sigur o să mă împart şi cu şcoala, ca şi până acum. Mă bucur că profesorii de la şcoala mea sunt foarte înţelegători, ştiu ceea ce fac, mă susţin. Le mulţumesc şi lor foarte mult”, a adăugat campionul olimpic de tineret, potrivit sursei citate.

România a cucerit trei medalii la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne, două de aur prin prin Andrei Nica şi Georgeta Popescu, la monobob, şi un bronz prin Ramona Ionel, în proba de sprint pe echipe mixte la patinaj viteză.

România a mai câştigat medalii la Jocurile Olimpice de Tineret în 2016, la Lillehammer. Eduard Căşăneanu şi-a adjudecat titlul la hochei pe gheaţă, în proba de îndemânare, cel dintâi aur olimpic al României la acest sport, iar Mihaela Hogaş a obţinut medalia de bronz în întrecerea de patinaj viteză la sprint echipe internaţionale mixte, alături de italianca Chiara Cristelli, germanul Ole Jeske şi norvegianul Allan Dahl Johansson.

România este reprezentată de 35 de sportivi la cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani) la biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond şi snowboard, zece dintre cele 16 discipline sportive aflate în programul competiţiei.

77 recommended
55 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »