a

Șerban Lazarovici, în rolul eroului adolescent Mugur Călinescu, în „Tipografic Majuscul”: „Povestea lui merită auzită de toți românii”

- - 116- 140 vizualizari

La Botoșani, Mugur Călinescu murea pe 13 februarie 1885 din cauza unei leucemii suspecte. Avea 19 ani și nouă luni, însă deja își scrisese legenda. Și nu oricum. Filmul „Tipografic Majuscul”, în regia lui Radu Jude, care îi spune povestea, a fost prezentat în avanpremieră la Botoșani chiar pe 13 februarie. În rolul lui Mugur Călinescu, Șerban Lazarovici, născut, de asemenea, la Botoșani.

La începutul anilor ’80, elevul de liceu Mugur Călinescu scria pe zidurile orașului din Moldova manifeste anti-comuniste, cerând libertate. Până la el, nimeni nu mai avusese un asemenea curaj acolo. În 2020, îi putem cunoaște povestea și în cinematografe, din filmul „Tipografic Mujuscul”, cu un scenariu de Radu Jude și Gianina Cărbunariu, a cărui premieră mondială are loc chiar în aceste zile la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. De astăzi, 21 februarie, filmul intră și în cinematografele din România. Am stat de vorbă cu actorul din rol principal, Șerban Lazarovici, care, ca și eroul din film, a studiat la colegiul botoșănean A. T. Laurian. Azi, Șerban este student al Facultății de Limbi Străine din București. De Mugur Călinescu a auzit încă din copilărie. „Mugur e un personaj foarte cunoscut în Botoșani și, deși nu toți știu întreaga lui poveste, numele său circula sub forma unei legende locale”, spune Șerban.

ID. Cine este Șerban Lazarovici? Cum ai ales actoria?

Șerban Lazarovici are 19 ani, este student la Facultatea de Limbi Străine din București și este un băiat simplu din Botoșani. Cred că l- descrie ca o persoană sociabilă și sensibilă. Am început să fac teatru de când eram în clasa a V-a, în trupa de teatru a liceului. Tata m-a îndrumat să fac teatru și recunosc că, la început, fără ca eu să-mi doresc asta. Abia după ceva timp am început să prind drag de teatru. Deocamdată actoria a rămas la stadiul de pasiune.

BOTOȘANI. Ești din Botoșani, ai studiat la Colegiul A. T. Laurian. Cum a arătat copilăria ta?

Copilăria mi-am petrecut-o mult la bunici, dar nu pot spune că am fost crescut de ei. Acolo aveam posibilitatea să mă întâlnesc cu alți copii. Cel mai mult îmi plăcea să mă plimb cu bicicleta. Cred că am avut o copilărie liniștită și îmi lipsește libertatea specifică vârstei.

DRAMA CLUB. Ce ne poți spune despre această trupă de teatru, ce înseamnă pentru tine, cum vezi experiența acumulată aici?

Drama Club a avut un rol foarte important în dezvoltarea mea. Înainte să intru în Drama eram un copil foarte timid și îmi era frică să socializez cu oameni noi. Cred că teatrul, dar și prietenii pe care îi am datorită trupei au reușit să mă schimbe, după cum am spus, într-o persoană sociabilă. Iar din punct de vedere profesional, pot spune că trupa se bazează pe efortul colectiv. Fiecare muncește pentru produsul final.

TIPOGRAFIC MAJUSCUL. Te vedem, din 21 februarie, în cel mai nou film semnat de Radu Jude. Cum a început pentru tine această aventură, cum ai primit rolul?

Aventura Tipografic Majuscul pentru mine a început în vara anului 2018, când un prieten m-a recomandat pentru acest rol. Inițial am trimis filmări cu mine, iar mai apoi a urmat castingul cu regizorul. După câteva întâlniri cu Radu Jude, am primit rolul. Eram foarte fericit pentru primul meu rol într-un film.

ROL DE DEBUT. Povestește-ne despre rolul cu care îți faci debutul în cinematografie. Cum este personajul tău, ce îți place la el, care au fost principalele provocări pentru tine în construirea acestuia? Care este cea mai puternică amintire pe care o ai de la filmări?

Eu îl interpretez pe Mugur Călinescu în film. Mugur e un personaj foarte cunoscut în Botoșani și, deși nu toți știu întreaga lui poveste, numele său circula sub forma unei legende locale. Îmi place foarte mult că e un personaj istoric, cu toate că asta implică și o responsabilitate. A fost interesant să arăt spiritul lui rebel prin perspectiva filmului. Cred că provocarea a fost stilul rece și mecanic de joc, deși nu mi-a fost greu să ma acomodez. Nu am o amintire preferată de la filmări, dar cred că prima zi a fost cea mai importantă.

ROMÂNIA DIN FILME. Cum ai descrie România pe care o vom descoperi în Tipografic Majuscul? De ce ar fi bine să nu ratăm acest film?

Filmul prezintă totodată, prin povestea lui Mugur, și drama unui om care a îndrăznit să își exprime părerile într-o Românie care limita astfel de acțiuni și în care am norocul să nu fi trăit. Cred că nimeni nu ar trebui să rateze acest film, pentru că povestea lui Mugur Călinescu merită auzită de toți românii, dincolo de granițele Botoșaniului.

BERLIN. Vei merge la Festivalul de Film de la Berlin, unde lungmetrajul are premiera? Ce așteptări ai?

De data asta nu îmi voi face așteptări. E prima mea experiență de acest gen și nu știu la ce să mă aștept. Sper ca filmul să aibă un parcurs bun, nu numai la Berlin. Dacă o să am timp, vreau să mă plimb și să vizitez puțin orașul.

COTIDIAN. Cum arată cotidianul tău, ce îți place să faci, dincolo de actorie?

În timpul liber îmi place să călătoresc, să merg la teatru și să văd filme. În ultimul timp, am lăsat deoparte aceste plăceri pentru că m-am concentrat pe facultate. Pe viitor, aș vrea să cunosc mai bine Bucureștiul.

DE VĂZUT. Unde te mai poate vedea publicul în această perioadă, dincolo de marile ecrane?

Deocamdată doar în Tipografic Majuscul. Filmul va avea parte de mai multe proiecții prin țară și cred că la câteva dintre ele voi fi prezent.

PRIVIND SPRE VIITOR. Ce plănuiești pentru mai departe? Și, bineînțeles, care consideri că sunt avantajele și dezavantajele pentru un tânăr artist în România mileniului III?

Planurile mele țin de viitorul apropiat, în sensul în care îmi doresc, întâi, să închei anul universitar, iar mai apoi mă gândesc dacă voi da examenul de admitere la facultatea de teatru. Cred că, din punctul de vedere al unui tânăr actor, în România anului 2020 oportunitățile apar din ce în ce mai des, dar dezavantajul este că volumul de actori este mai mare decât numărul de locuri de muncă pe care ți le oferă statul.

„Filmul prezintă totodată, prin povestea lui Mugur, și drama unui om care a îndrăznit să își exprime părerile într-o Românie care limita astfel de acțiuni și în care am norocul să nu fi trăit.”
Șerban Lazarovici, actor („Tipografic Majuscul”)

Fotografii: Silviu Gheție / Tipografic Majuscul (regia: Radu Jude)

116 recommended
140 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan