a

Povestea doamnei de fier, Doina Cepalis, una dintre cele mai puternice femei din România: ﮼Ceea ce văd eu în tineri este potențialul”

- - 85- 1594 vizualizari

Doina Cepalis a devenit una dintre cele mai mari antreprenoare din România după ce a dus compania Te-Rox Prod din Paşcani pe primul loc în topul producătorilor de scaune auto din Europa, apoi a cucerit lumea.

Tragem cortina astăzi și aflăm secrete din spatele succesului uneia dintre cele mai mari antreprenoare din Europa care a găsit cheia succesului și care nu se teme să investească în tineri. Descrie tinerii ca fiind brilianți și nu simte oboseala, deși viața Doinei Cepalis se învârte printre zboruri de avioane, semnări de contracte, nopți pierdute prin hoteluri și o geantă de acte, mereu în mâna ei dreaptă.

Te-Rox Pașcani nu ar fi existat astăzi fără perseverența acestei femei. Povestea domniei sale pare a fi scrisă după regulile bursei. În anul 2000 trecea pragul unei fabrici abandonate de in din perioada comunistă. A cumpărat fabrica și a dus-o la standarde  înalte de producție, în ciuda obstacolelor.

Doina Cepalis: China a acaparat întreaga Europă, iar eu am pierdut în mai puțin de 6 luni toate contractele pentru Integrata SA. Era iarnă, aveam 650 de salariați, multă marfă nevândută și niciun ban. Acolo unde am eșuat, am învățat și am avut puterea să o iau de la capăt. Deci, m-am resetat, m-am redefinit, până am ajuns la succes. Am închis tot și am luat-o de la capăt în alt domeniu. Din fabrică au rămas doar zidurile. Am pornit timid în noua afacere, cu 10 angajați.

Negociază până la ultimul cent, deoarece ea știe că în mâna ei stă viitorul a peste 3000 de persoane. Nu-și permite să dezamăgească, la fel cum nu-și permite să dea greș.

A venit într-un mic oraș din regiunea Moldovei și le-a promit oamenilor că a venit să investească, nu să distrugă și asta a și făcut.

Doina Cepalis: Lucrăm cu designeri din străinătate, din Franța, dar vreau și trebuie să demonstrăm că și în România avem valori. Te Rox este o companie tânără și a reușit să producă și să se exprime economic în peste 50 de țări. La noi lucrează tineri, marea majoritate din Pașcani sau din împrejurimi. Ceea ce văd eu în tineri este potențialul. Ei au un viitor în față, suntem o comunitate, avem o cultură antreprenorială specială, deoarece în proiectele noastre nu există ierarhii. La noi există egalitate. Asta este cheia succesului. Cine este cel mai bun, va fi desemnat să conducă departamentul, proiectul. Cred că de asta am reușit. În primul rând lucrez cu foarte mulți tineri. Majoritatea sunt tineri pentru că au viitorul în față, știu că la Te Rox, în teorie, nu au limite, se pot dezvolta, pot ajunge lideri, directori.

Una dintre cele mai puternice antreprenoare din România, Doina Cepalis s-a ridicat în lumea afacerilor după căderea Cortinei de Fier. În prezent, cea mai mare companie de scaune auto pentru copii din Europa este legată de numele ei. Toate cerințele clienților companiei sunt acoperite, aceasta din urmă venind mereu cu soluții inovative astfel încât produsul lor, care înseamnă siguranță, să fie foarte atractiv.

Doina Cepalis: Am păstrat niște ziduri de la o veche fabrică și am investit credința și familia mea în acest business care a ajuns acum să exporte scaune auto în peste 50 de țări europene, în America de Nord, America de Sud și Asia. Îmi amintesc și acum că prima chitanță emisă de companie indica 1513,48 euro, iar acum cifra afacerii a ajuns la 22 milioane. Cred cu tărie că secretul din spatele cortinei au fost tocmai cele două credințe ale mele în care am investit, plus oamenii. Cred foarte mult în calitate umana, în OAMENI, cu majuscule spus. Te-Rox este o prescurtare de la două persoane care au crezut în Doina Cepali (Te de la Theo care în greacă înseamna Dumnezeu și Rox, de la prenumele fiicei mele). Cu asta voi încheia adresarea la persoana a treia. Doina Cepalis este un om curajos care a îndrăznit mai mult.

Doina Cepalis este licenţiată din 1983 ca economist, specializarea finanţe – contabilitate, la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

După terminarea studiilor, a fost contabil la două firme. După Revoluţie, când avea 29 de ani, a participat la înfiinţarea a patru societăţi pe acţiuni: Moldova SA, Siretul SA, Casa Romascana SA şi Favorit SA, toate desprinse din Întreprinderea Comercială de Stat Mărfuri Alimentare şi Alimentaţie Publică Roman.  Doina Cepalis a fost director economic, iar apoi director general şi administrator până în 2000 la S.C. Moldova SA.

Un prag important a fost pentru ea în anul 2000, când a cumpărat o fabrică de in din Paşcani cu 600 de angajaţi şi o tehnologie din anii ’50. Şase ani mai târziu, odată cu intrarea chinezilor pe piaţa europeană a textilelor, fabrica a dat faliment, iar ea s-a văzut nevoită să se “redefinească”. Cu un capital de plecare de 10.000 de euro, a construit compania Te-Rox Prod, care a început să funcţioneze în aprilie 2007. Găsise o nişă compatibilă cu fabrica de la Paşcani şi a început să producă scaune de maşini pentru francezii de la Team Tex din Franţa. La început lucra în lohn, dar din 2008 a renunţat şi a început să fabrice în nume propriu huse şi centuri de siguranţă pentru fabricarea de scaune auto pentru copii. Cifra de afaceri a crescut de la 230.000 de euro în 2007, la 20 de milioane de euro în 2010 și la 22 de milioane acum. Compania Doinei Cepalis exportă acum în peste 52 de ţări şi a investit din 2007 până acum peste şase milioane de euro.

Te Rox este o școală care dă pentru societate tineri educați, care chiar dacă pleacă din familia Te Rox pot să facă față mereu în orice domeniu pentru că aici se formează ca specialiști. Angajații fabricii din Pașcani sunt tinerii la început de drum care au capacitatea de a învăța și a se adapta ritmului de lucru din întreprindere. Oamenii noi angajați trec prin filtrul doamnei Doina Cepalis și al directorului, pentru că experiența domniilor sale poate tria forța uman socială.

Doina Cepalis: Sunt oamenii pe care îi angajăm și rămân aici, dar sunt și oameni care vin, le dăm o șansă și nu se adaptează. Ideea este următoarea:  dacă îți dorești să vii la Te Rox îi dau o șansă, dar depinde de tine dacă poți să rămâi în echipa Te Rox, pentru că sunt situații în care echipa nu îi asimilează, asta pentru că există un ritm susținut și echipa nu îi poate asimila. Ei pleacă, dar pleacă pe posturi bune.

La bază, meseria intervievatei de astăzi este de economist, însă în drumul profesional a fost și contabilă. A luptat mult în timp și se citește împlinirea pe chipul ei atunci când spune că a urcat de la prima chitanță emisă pe numele firmei în valoare de 1500 euro, la o cifră de afaceri cu foarte multe zerouri. Modestia o caracterizează și acum, devenind între timp o calitate pe care o caută la oameni.

Doina Cepalis: Fiecare om care ajunge la un succes, întotdeauna a avut în viață un eșec. Succesul este lecția învățată de eșecul anterior. Asta este regula. Bineînțeles că am avut eșecuri, dezamăgiri, dar nu aș vrea să schimb nimic pentru că am evoluat, pentru că am învățat. Îmi doresc să înțeleagă comunitatea că noi nu dormim nopți, noi negociem, noi facem economie chiar și la un cent ca să asigurăm un nivel de viață corect angajaților noștri. Imaginați-vă, noi suntem 600 de angajați, iar impozitul pe salarii este sursa de venit pentru Pașcani. De aici se dotează spitalele, de aici se dotează grădinițele. Nu-mi doresc nimic, dar ar fi plăcut să auzi: ”Bravo, oameni buni, vă dați din timpul vostru, din liniștea voastră!” În esență, eu văd tinerii ca fiind brilianți!

Acolo unde multe companii multinaționale au eșuat, a reușit o companie din România și, în cei 13 ani de la fondare a transformat oamenii în angajați calificați. Scaunele care ies din fabric trebuie să îndeplinească norme severe de siguranță. Compania activează pe o piață sensibilă, cu clienți exigenți, având în vedere că produsele sunt destinate siguranței copiilor, dar, totodată, Te-Rox se asigurî cî oferă calitatea și confortul dorite produselor.

Toate aceste rezultate, ca și strategia de dezvoltare a firmei în următorii ani, se bazează pe creșterea echipei sub leadership-ul Doinei Cepalis, pe inovație și parteneriate strânse dezvoltate cu furnizorii și clienții din ultimii 8 ani.

În 2008 a renunțat la producția lohn, fabrica începând să exporte produse sub propriul nume, iar performanțele economine înregistrare de firmă în anii ce au urmat pot fi calificate drept „exotice” pentru România, reușind să se impună la nivel mondial în nișa producătorilor de echipamente de siguranță pentru copii. În prezent, grupul de firme Te-Rox are 4 puncte de lucru în regiunea Moldova și peste 1.000 de angajați.

Prin intermediul clienților, Te-Rox Prod este producătorul numărul unu în lume de centuri de siguranță pentru scaune auto pentru copii și al doilea producător de huse pentru același tip de scaune, la nivel mondial.

Pandemia venită pe neanunțate a surprins marea majoritate a antreprenorilor. Nu și pe Doina Cepalis care și-a pregătit un stoc de material pentru ca producția din fabrică să nu stagneze.

Doina Cepalis: Pot spune că pandemia m-a prins cu lectiile învățate! Intuiția mi-a salvat compania și în acest an 2020. De când aflasem de situația din China, am căutat să îmi fac stocuri de materiale, astfel încât producția să nu stagneze.

Inspirată de marele industriaș interbelic Mociorniță, Doina Cepalis și-a droit să emuleze proiectele sale sociale și educative, prin implicarea în viața comunității. Te-Rox oferă annual burse pentru elevii de excepție. De asemenea, școlarizează 25 de copii cu vârste cuprinse între 7-10, proveniți din medii extrem de sărace, și le oferă servicii de after school și o masa caldă într-o casă închiriată de companie. Învățătorii sunt plătiți de Te-Rox, la fel ca și îmbrăcămintea. Dorința Doinei Cepalis este de a ajunge să sprijine 1100 de copii.

De asemenea, Te-Rox are o grijă deosebită față de angajați. Un reprezentant al firmei se ocupă de problemele lor special și de copiiii angajaților, cărora firma le asigură consultații medicale. Compania sprijină financiar membrii familiilor lor atunci când este nevoie, prin contracte de mecenat. Compania din Pașcani susține nu doar proprii angajați, ci a generat în zona Moldovei o industrie orizontală de companii care au devenit furnizorii săi, prin susținerea financiară și tehnică a Te-Rox.

Doina Cepalis: Nu v-am dezamăgit, asta vreau să înțelegeți. Nu ai cum să ajungi la o maturitate antreprenorială, nu ai cum să înțelegi piața, nu ai cum să înțelegi cultura economică a tuturor țărilor, dacă nu faci și greșeli, dar nu aș schimba nimic pentru că am venit în această comunitate în 2000, nedorită. Am promis acestei comunități că am venit ca proprietarul unei fabrici, ca industriaj și rămân industriaj. N-am venit să distrug și nu am distrus. Am dat valoare, cred, prin ceea ce facem noi oamenilor din comunitate, i-am invitat din fața băncilor din Pașcani și i-am rugat să facă parte din echipa noastră și să devină operatori industruali. Oameni care nu știau nimic și care acum știu foarte multe. Eu consider că am dat ceva comunității înapoi. Am dat specialiști, avem 3300 de copii de care ne ocupăm, mă refer la copiii salariaților. Eu întotdeauna spun că noi nu avem doar 1100 de salariați ci și 3300 de copii. Sunt familii întregi a căror destin depind de noi, iar noi nu i-am dezamăgit. Am rămas aici, învățăm împreună, exportăm împreună și am mai învățat ceva. Plus valoarea vine din export. Dacă am vinde unul celuilalt e ca și cum ți-aș da ție ulei și dă-mi tu mie zahăr, dar noi ca să avem spitale mai bune, școli mai bune trebuie  să ne folosim forța noastră de muncă, să plătim taxe și să vindem produsul mai scump, astfel încât, noi luăm din export diferența de bani, care înseamnă o plus valoare. Așa poate deveni o țară bogată, cu o industrie bogată, cu un export, fiindcă o țară are două surse de venit, respectiv împrumutile bancare și plus valoarea noastră. Noi suntem izvorul taxelor, iar din taxe se contruiesc școli, spitale etc.

 

 

 

85 recommended
1594 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

-

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma un... Mai mult »