Exemplu de bună practică sau puterea exemplului: Ramona Ionescu, o mamă cu preocupări pentru o alimentaţie corectă a oferit libertate copilului de a alege, iar el a ales încă din primele lui luni de viață un stil de viață echilibrat.
S-a născut și a copilărit la țară, sub aripa protectoare a bunicilor, iar după ce a devenim mamă a scris o carte despre cum ar trebui să ne hrănim copilul corect, pentru un mod de viață cât mai sănătos.
Ramona Ionescu este autoarea cărții “Rețete sănătoase pentru un bebe mâncăcios”, carte scrisă când Matias împlinise doi ani, din propria dorință de a avea un copil sănătos și bine educat nutritiv. Pentru a împărtăși din experința proprie, a trebuit să se documenteze, să verifice, să testeze tot ce presupune nutriția bebelușilor, alergiile și toleranțele.
A răspuns tuturor întrebărilor ce țin de buna educare în domeniul gastronomic pentru cei mici și ne-a dat câteva sfaturi demne de urmat.
Ramona Ionescu este un om licențiat în drept care a pus pe primul loc în viața sa nevoile copilului ei, muza în scrierea acestei cărți.
Momentan Matias a împlinit 6 ani și spre surprinderea multora, a ales un stil de viață sănătos, din care a exclus carnea. Prin decizia luată la o vârstă atât de fragedă, a dovedit faptul că exemplul de bună practică este în fapt puterea exemplului.
“Noi, părinții, suntem o inspirație pentru copiii noștri, ei au încredere deplină în ceea ce le transmitem și mai ales în exemplul nostru personal. Este important să le asigurăm o alimentație echilibrată, sănătoasă și mai ales să consumăm alături de ei aceleași tipuri de mâncare, această fiind dovadă că ceea ce au în farfurie este bun și sănătos”, declară pe final de interviu Ramona Ionescu.
La cei șase ani, Matias a câștigat, alături de colegii școlii unde învață, un important concurs care s-a desfășurat la nivel națonal. Tot el este cel care predă rețete sănătoase preparate în casă și care asigură bunăstarea organismului.
Cum v-ați descrie în câteva cuvinte?
Sunt un om simplu şi sănătos. Sănătos pentru mine înseamnă să radiezi zilnic de fericire şi iubire, să fii calm şi liniştit, mereu recunoscător, deschis spre cunoaştere şi spre o viaţă cât mai echilibrată.
De la ce a pornit scrierea unei cărți cu alimentația copiilor?
Mati a fost cel care m-a inspirat să realizez această carte. Mi-am dorit şi îmi doresc să reuşesc să arunc o lumină proaspătă asupra artei de a hrăni bebeluşul oferind părinţilor interesaţi, reţete simple, sănătoase, pline de dragoste şi pasiune.
Când visul prindea contur, cu cine ați vorbit despre ceea ce urma să faceți? V-ați adunat familia, i-ați înştiinţat sau le-ați cerut sfatul?
Sincer, sfaturi nu am cerut, însă sprijin şi înţelegere am primit din partea întregii familii. Consider ca fiecare dintre noi avem o vocaţie, trebuie doar să ne-o descoperim, iar dacă simţim, să o împărtăşim şi celor din jur.
Când ați început să vă documentați asupra nutriţiei?
Cercetarea mea asupra nutriţiei a început cu precădere în momentul în care am aflat că sunt însărcinată. Am citit multe cărţi de specialitate și am avut diverse discuţii cu specialiştii din domeniu. Mi-am dorit să fiu pregatită ca să-i ofer copilaşului ce urma să vină pe lume o alimentaţie sănătoasă întrucât eram conştientă că obiceiurile alimentare se deprind de la o vârstă fragedă ori gusturile cu care el se va obişnui sunt acelea pe care le va prefera o viaţă întreagă.
Cât a durat efectiv scrierea cărţii? Ce făcea Matias în tot acest timp?
Scrierea cărţii a durat aproximativ 2 ani şi nu a implicat un efort imens întrucât Mati a fost cel care m-a ajutat şi m-a inspirat să concep reţetă după reţetă pe măsură ce el accepta cu multă poftă toate deliciile pe care i le pregăteam.
Toate acele retete pe care le-ați publicat le ştiaţi din familie sau le-ați inventat?
Ca toata lumea la început am încercat să urmez diverse tipare de preparare, însă am simţit că trebuie să prepar totul după propriul gust. Anumite reţete de bază le ştiam de la mama mea şi apoi le-am adaptat. Mi-am format anumite principii şi încerc zilnic tot felul de combinaţii. Lucrez mereu la reţete noi, aproape că nici o mâncare nu seamănă cu alta.
Din aceste reţete ați eliminat anumite fructe sau legume?
Nu am eliminat niciun fruct sau legumă, însă prefer produsele locale, de sezon, din surse cât mai sigure sau în varianta ecologică.
Spuneți-ne câteva lucruri despre carte şi cui se adresează.
Cartea este dedicată tuturor părinţilor care doresc să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă şi să aibă copii cu deprinderi sănătoase. Această carte conţine reţete atât pentru mic dejun, prânz şi cină, cât şi ce substanţe nutritive şi beneficii ne oferă fiecare aliment folosit în prepararea reţetelor. Ingredientele pe care le-am folosit le avem la îndemână, iar principalul lucru pe care l-am urmărit a fost ca acestea să fie combinate corect şi să ofere o valoare nutritivă semnificativă şi astfel să îi ajute pe copii să-şi descopere papilele gustative, care sunt esenţiale în stabilirea preferinţelor pentru legume, fructe şi alte super-alimente, importante pentru o creştere şi o dezvoltare armonioasă.
Ştiu că sunteți vegetariană, cum ați renunţat la produsele de origine animală?
La începutul sarcinii organismul meu nu a mai tolerat carnea şi treptat pe măsură ce înlocuiam produsele de origine animală cu cele de origine vegetală am observat că mă simt mult mai bine.
Ce sfaturi aveți pentru femeile însărcinate? Ce alimente ați consumat pe timpul sarcinii?
Din momentul în care noua viaţă se află în trupul nostru, avem răspunderea de a transmite acesteia elementele nutritive necesare dezvoltării pe parcursul celor 9 luni. Am primit în acea perioadă tot felul de sfaturi, mănânca bine, acum ai de hrănit doi, mănânca tot ce îţi este poftă. Însă am ajuns să înteleg că a mă hrăni bine nu înseamnă o alimentaţie bogată în grăsimi, colesterol şi calorii.
Pe parcursul sarcinii am consumat cereale integrale, nuci, seminţe, fructe de tot felul, legume divers colorate, leguminoase.
Cel mai bun sfat pe care pot să îl dau femeilor însărcinate este să consume cât mai multe produse naturale din surse cât mai sigure, să renunţe la produsele rafinate şi procesate şi să aibă o stare de spirt constantă: mereu încrezătoare, liniştite, fericite şi cu o minte sănătoasă!
Familia dumneavoastră este vegetariană?
Soţul meu de scurt timp este lacto-ovo-vegetarian, adică el a renunţat doar la carne, a fost propria lui alegere, iar copilul a fost liber să aleagă. În prezent copilul este preponderent vegetarian, întrucât îmi refuză mâncărurile gătite cu produse de origine animală.
Ce beneficii v-a adus faptul că sunteți vegetariană?
În primul rând nu am nicio carență în organism, întrucât nu există nutrient care să nu poată fi luat din vegetale.
Mă hrănesc mult mai bine întrucât sunt foarte atentă la tot ce mănânc.
Digestia este mult mai uşoară şi am mult mai multă energie zilnic.
Nu mănânc substanţe pe care nu le ştiu; când te hrăneşti cu carne, ouă, lactate consumi şi hormonii cu care animalele cu pricina au fost injectate pentru a creşte mai repede sau antibioticele cu care au fost tratate.
Consumul mare de fructe şi legumele îmi oferă un aport ridicat de vitamine şi minerale, inclusiv cantităţi importante de fibre.
Proteinele din leguminoase sunt foarte bine asimilate şi folosite de organism.
Şi nu în ultimul rând râvnitele îmbunătăţiri ale aspectului fizic (pierderea în greutate, fără celulită, luminozitatea pielii), practic acest stil de viaţă sănătos mi-a adus sănătate.
Cât timp petreceți în bucătărie?
Bucătăria vegetariană nu se compară cu bucătăria tradiţionala, care ocupă mult timp. Dacă am toate ingredientele la dispoziţie în maximum 30 de minute pot pregăti câteva feluri de mâncare.
Ce ar trebui să ştie o mamă despre alimentaţia copilului şi mai ales când începe diversificarea?
Diversificarea alimentaţiei începe în jurul vârstei de 6 luni lși presupune introducerea progresivă a altor alimente prin înlocuirea parţială sau totală a meselor de lapte.
Cum ne dăm seama dacă bebeluşul este pregătit să consume alimente solide?
Fiecare bebeluș este unic, însă cum am menţionat şi anterior în jurul vârstei de 6 luni ei sunt pregăţiti să consume alimente solide. În crearea acestei nevoi, un rol important îl au semnalele pe care bebeluşul ni le arată:
- are control asupra capului şi reuşeşte să şi-l ţină singur, fără suport;
- este apt să stea în funduleţ, rezemat de spătarul unui scaun;
- se arată interesat de mâncare atunci când ceilalţi mănâncă;
- îţi dublează greutatea avută la naştere.
Ce reguli trebuie respectate odată cu începerea diversificării?
Orice aliment nou se introduce treptat când copilul este perfect sănătos;
Diversificarea se va face cu copilul aşezat în şezut, eventual într-un scăunel, nu pe spate şi nu cu biberonul;
Se începe cu o linguriţă şi se măreşte cantitatea progresiv până se ajunge la înlocuirea întregii mese de lapte;
Se dă un singur aliment nou odată pentru a putea indentifica posibilele reacţii alergice sau tulburări digestive;
Alimentele noi se introduc la o distanţă de cel puţin 3 zile;
Dacă se refuză un aliment nou se întrerupe administrarea lui şi vom încerca să i-l oferim peste câteva zile şi vom observa că de cele mai multe ori vor accepta mâncărurile pe care iniţial le-au respins;
Important este să nu forţăm copilul. Să aşteptăm şi să-l lăsăm pe el să decidă când şi cât să mănânce.
În ce ordine se introduc alimentele pentru sugar?
Pentru început v-aş sfătui să începeţi cu fructele preparate termic. Le puteţi fierbe sau le puteţi coace la cuptor. Prefer cea de-a doua metodă întrucât le ajută să-şi păstreze mult mai mult savoarea.
Principalele motive pentru care vă recomand preparea termică a fructelor, cel puţin într-o primă etapă a diversificării este datorită faptului că stomacul copilului digeră mai uşor alimentele preparate termic şi totodată se evită contaminarea cu bacterii şi alte substanţe chimice.
Continuaţi apoi cu cerealele, însă mare atenţie la cele care conţin gluten întrucât mulţi copii au intoleranţă la gluten.
Cerealele fără gluten sunt: orezul, porumbul, hrişca, meiul, quinoa, amaranthul, iar cele cu gluten grâu, ovăz, secară, orz.
Dupa ce s-a inlocuit în totalitate masa de dimineaţă, puteţi începe cu introducerea treptată a legumelor, cu menţiunea ca şi acestea iniţial să fie preparate termic. În jurul vârstei de 8 luni se pot introduce leguminoasele (linte, mazăre, fasole, năut, soia) şi produsele de origine animală, aici vă recomand carnea de curcan şi ouăle de prepeliţă procurate din surse sigure.
Tot ce trebuie să faceţi este să vă urmăriţi copilul, să aveţi încredere în el şi în voi. Cu multă răbdare şi cu un start bun, diversificarea alimentaţiei unui copil vi se va părea foarte uşoară!
Dați-ne câteva exemple de fructe şi legume cu care se poate începe diversificarea.
Fructe puteți începe cu măr, pară, nectarină, piersică, avocado, banană;
Legume: cartof, păstârnac, ardei, ceapă, morcov, dovleac, dovlecel, cartof dulce, rădăcină de pătrunjel.
Cum ar arăta un meniu zilnic pentru copii?
Masa de dimineaţă-ora 8.00- cereale, fructe, nuci, seminţe, fructe uscate, lapte vegetal;
Prânz ora 12,00-13.00- legume gătite, supe creme, legume crude, leguminoase gătite;
Cina ora 18.00 cereale cu lapte vegetal, supe creme de legume, cereale cu legume, iaurt de capră;
Gustări ora 10.00, 16.00- fructe, biscuiţi de casă, suc de fructe sau de legume.
Acest meniu este valabil atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Oferiți-ne câteva detalii despre cum ar trebui să combinăm corect alimentele?
Asocierea corectă a alimentelor ne scapă de senzaţiile neplăcute de balonare, disconfort gastric şi multe alte boli.
Există 4 grupe de alimente:
♡ Grupa 1- Carbohidraţii şi amidonul (orez, cartofi, pâine, dulciuri, dovleac, nucă de cocos, morcov,păstârnac);
♡ Grupa 2- Proteinele ( seminţe, nuci, lactate, ouă, carne, peşte, avocado, ciuperci, mazăre);
♡Grupa3-Legumele;
♡ Grupa 4- Fructele.
Combinările corecte:
♡Grupa1–Grupa3;
♡Grupa2–Grupa3;
♡ Grupa 4- se consumă de preferat singure, pentru a fi digerate mai rapid şi pentru a se absoarbe mai uşor nutrienţii.
Pe scurt există alimente care nu sunt compatibile şi a căror combinare la aceeaşi masă crează disconfort. Principiul este simplu, alimentele care conţin proteine precum carne, oua, peşte, fasole, linte au nevoie de un anumit tip de enzime pentru a fi digerate, mai exact acid clorhidric, iar alimentele bogate în amidon precum pâine, paste, cartofi, cereale necesită un alt tip de enzime şi anume enzime alcaline. Cele doua tipuri de enzime dacă se află în acelaşi timp în stomac blochează procesul de digestie ducând la intoxicarea organismului, iar pe o perioada mai lungă aceasta cauzează serioase boli, iar cea mai mare dintre ele ar fi stresul digestiv, care include arsuri sau reflux gastro-esofagian, crampe, gaze, constipatie, colite, boli nervoase, slăbirea şi încetinirea organismului etc.
Ce părere aveți despre mâncarea pentru bebeluşi pregătită în casă sau cumpărată?
Nimic nu se compară cu gustul unei mese proaspete făcute în casă şi nici nu încape îndoială că este mult mai hrănitoare decât variantele pe care le găsim în comerţ. De ce? Pentru că toate ingredientele folosite în prepararea mâncărurilor de-a gata pentru bebeluşi sunt expuse la temperaturi foarte ridicate pentru a fi sterilizate şi pentru a avea un termen de garanţie mai îndelungat. În acest proces dispare o mare parte din aromele naturale şi chiar mai rău, unele substanţe nutritive esenţiale. Ca să vă convingeţi comparaţi un piure făcut în casă cu unul cumpărat. Vă garantez ca diferenţa vă va uimi!
Să alegem sau nu produse organice?
În ultimii ani, interesul faţă de produsele organice a luat o mare amploare. De vreme ce părinţii s-au arătat mai preocupaţi de consecinţele pe care le-ar putea avea rezidurile pesticidilor asupra sănătăţii propriilor copii, alimentele organice pentru bebelusi au devenit mult mai populare. Cea mai importantă caracteristică a alimentelor ecologice este faptul că nu au fost modificate genetic şi nu conţin substanţe chimice sintetice precum îngrăşăminte, pesticide, hormoni de creştere sau antibiotice.
Am auzit des întrebarea că „ nu il poţi feri o viaţă întreagă”, cum credeți ca va reuşi copilul dumneavoastră să nu fie tentat de dulciuri, produse fast-food şi nu numai?
La vârsta de 3 ani și 6 luni Mati a început grădinița. În ceea ce privește alimentația, el era deja la vârstă la care cunoștea beneficiile unei alimentații sănătoase. I-am expus mereu avantajele alimentației pe care noi o consumăm, l-am ajutat să înțeleagă digestia și rolul alimentelor sănătoase, însă mereu l-am lăsat pe el să aleagă. Nu i-am impus niciodată restricții alimentare, însă în momentul în care gusta ceva nesănătos organismul lui reacționa. Consider că obiceiurile alimentare se formează de la începutul copilăriei, iar dacă reușim să le dezvoltăm o relație pozitivă cu alimentele sănătoase, cu siguranță vor face cele mai bune alegeri pentru organismul lor.
Între timp Mati a crescut. Acum are 6 anișori. Știm că și sportul este extrem de important în evoluția unui copil. Spre ce sport l-ați direcționat să meargă?
Atunci când Mati a fost pregătit, emoțional și fizic pentru a-l înscrie la un sport, el a manifestat un interes deosebit față de Taekwondo. Acest sport îi îmbunătățește sănătatea fizică și mintală prin promovarea relaxării, concentrării, a respectului de sine, a încrederii și a coordonării minte-corp.
Care a fost cea mai surprinzătoare reacție oferită de Mati atunci când sistemul de turmă îl împingea să mănânce și lucruri nesănătoase?
Mereu am încredere în Mati și în alegerile pe care el le face. Un moment amuzant pe care mi-l aduc acum aminte a fost la grădiniță, la o zi de naștere a unui coleg, când Mati a fost servit de doamna îngrijitoare cu tort și el a refuzat porția politicos, pe motiv că nu o poate mânca deoarece conține zahăr.
Ce hobbyuri și-a mai dezvoltat Matias între timp?
Mati este pasionat de mașini, țări, citit, puzzle-uri, plăcute de înmatriculare și își dorește ca atunci când va fi mare să devină polițist.
Ați promis o a doua carte. Să mai sperăm la ea?
Încă nu am început, însă de curând am participat împreună cu Mati la un proiect, care m-a inspirat și cât de curând o să încep să scriu o carte în care o să propun cu aceeași dragoste și pasiune gustări simple și sănătoase atât pentru copii cât și pentru părinți.
Sunt copii atât de independenți încât să știe de la o vârstă fragedă ce alegeri alimentare să facă?
Consider că nu ar trebuie să subestimăm capacitatea de înțelegere a copiilor. Noi, părinții, suntem o inspirație pentru copiii noștri, ei au încredere deplină în ceea ce le transmitem și mai ales în exemplul nostru personal. Este important să le asigurăm o alimentație echilibrată, sănătoasă și mai ales să consumăm alături de ei aceleași tipuri de mâncare, această fiind dovadă că ceea ce au în farfurie este bun și sănătos.