a

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

- - 269- 60 vizualizari

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma unei întreprinderi sociale ce îşi propune să recondiționeze, într-un mod creativ şi educativ restul materialelor.

În termenii folosiți de inițiatori, REDU stă la baza dezvoltării unei economii circulare, respectiv colectarea și reducerea cantităţii de deşeuri textile prin transformarea lor în produse cu impact pozitiv asupra mediului și comunității: “Hainele și accesoriile sunt bunuri pe care le schimbăm într-un ritm din ce în ce mai alert . Prin intermediul proiectului ne propunem să schimbăm modul în care este privită moda, dintr-o alegere impulsivă într-una conștientă. În atelierul Redu, recondiţionăm haine, prelungim viaţa textilelor şi creăm noi produse din materiale care, altfel, ar fi aruncate şi ar amplifica impactul negativ asupra mediului înconjurător. Oferim soluții practice de îmbunătățire a textilelor – servicii de realizare și personalizare produse, utilizând materiale recuperate, donate de către comunitatea locală sau colectate de la atelierele de creație și fabrici, ori materiale durabile achiziționate de la furnizori locali”, conform celor care reduc

Ce înseamnă REDU? Are dublă conotație?

REDU este un centru multidimensional de tip Living Lab pentru promovare teoretică și practică a principiilor economiei circulare în sectorul textil.

Scopul general al proiectului este determinarea unei schimbări pozitive în sectorul textilelor pe plan regional, respectiv scăderea impactului negativ al industriei textile asupra mediului și creșterea impactului pozitiv în comunitate.

Cum a pornit acest proiect? Povestea.

Asociația Mai Bine, organizația mamă, a identificat nevoia unei alternative sustenabile de consum și totodată, generarea unor locuri de muncă decente. Proiectul a fost implementat oficial în aprilie 2015 cu sprijinul Guvernului Norvegiei  prin Granturile Norvegiene 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

Astfel, am reușit să creăm o echipă de oameni creativi care au rezonat cu misiunea proiectului și care au demonstrat că împreună putem contribui la o lume mai bună.

Vine cineva în acest proiect din lumea modei?

Membrii Echipei REDU sunt designeri vestimentari cu studii superioare și experiență în domeniul slow fashion.

Care au fost pașii pe care a trebuit să-i urmați ca să ajungeți aici?

Tot ce am reușit să construim până în prezent a fost datorită dorinței de implicare a echipei, întâlniri intense de brainstorming, practică efectivă în atelier și dialog sincer cu publicul consumator pentru a-l inspira în a face alegeri mai responsabile în viața de zi cu zi și pentru a-l determina să înțeleagă impactul deciziilor sale.

Cum a venit ideea de a se mări echipa? Ați acceptat voluntari?

Am dezvoltat câteva programe de internship, dar și de voluntariat.

De unde procurați materialele?

Lucrăm cu mai multe tipuri de textile, atât preconsum, recuperate de la atelierele de creație și fabricile locale, cât și postconsum, bunuri donate de comunitatea locală, dar și textile noi și durabile achiziționate de la furnizori locali.

Cum decideți ce faceți cu ele?

Fiecare textură are o funcționalitate specifică. Depinde de natura fiecărui textil recuperat, dar este la fel de importantă și ideea de produs ce urmează a fi implementată.

Cât durează, în medie, recondiționarea unei piese vestimentare?

Depinde de complexitatea articolului vestimentar.

Cum vă vin idei pentru campanii?

Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.

Unde ați participat?

Târguri de specialitate, evenimente pentru publicul tânăr, prezentări de antreprenoriat verde etc.

Dacă ar fi să vă prezentați acum ca speaker unui grup de 30 de studenți de la design vestimentar ce le-ați spune?

I-am încuraja să schimbe modul în care se raportează la modă.

Ce trăiri aveți când vedeți că recondiționarea hainelor prinde contur la nivel global?

Ne încurajează să ne continuăm activitatea, dar ne îngrijorează că nu este suficientă existența doar a câtorva agenți ai schimbării în acest sens. Este nevoie de o schimbare sistematică la care să participe atât consumatorii, cât și producătorii.

Ce proiecte de viitor aveți?

Avem în minte câteva proiecte de colaborare care să ducă la dezvoltarea unor linii de produse inovative și prietenoase, care să minimalizeze generarea de deșeuri textile și care să reducă impactul negativ asupra mediului și comunității. Rămâneți aproape!

Un motto după care vă ghidați?

“Arată bine, făcând bine!”

 

269 recommended
60 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »