a

O româncă a ajuns simbol în Marea Britanie în lupta anti-Covid:”Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit!”

- - 122- 44 vizualizari

Claudia Anghel, o româncă plecată din țară din 2013, după ce a lucrat 19 ani ca moașă la Spitalul Municipal din Călărași, a ajuns simbol în Marea Britanie în lupta anti-Covid.

Avea 38 de ani când a decis să plece din România. Și-a luat două genți mici în spate cu câteva haine, nu știa bine engleză, dar a plecat hotărâtă să-i ofere un viitor mai bun fiului său, pe atunci adolescent

Plecarea ei a venit, însă, după ce a picat două interviuri de angajare. Eșecul a întărit-o și mai tare, astfel că a luat meditații la engleză. Apoi a dat un interviu pe Skype și-a fost chemată în Anglia, la Walsall, la nord de Birmingham, să se angajeze cu normă redusă.

„Am zburat la Luton și m-am trezit singură în aeroport, la 7 dimineața ca într-un film. Mi se părea că sunt la televizor. Cineva îmi spusese să ies din aeroport și să mă duc să iau un autobuz, că sigur găsesc, că au un sistem foarte bine pus la punct. Eu, cu engleza mea, mă luptam să-i înțeleg pe britanici. Am luat autobuzul și -am ajuns după-masă la Birmingham, unde vorbisem să stau în chirie. Ori n-am înțeles eu bine înainte să ajung, ori nu știu ce s-a întâmplat, dar doamna la care m-am dus să mă cazez mi-a zis că se eliberează camera doar de la data de 1, luna viitoare. Era 9 martie 2013 când am ajuns la cazare.”, a povestit Claudia potrivit G4media.ro.

Finalmente, după luni de așteptare, Claudia și-a primit și permisul de muncă și-a putut începe să lucreze la spital. Muncea doar 18 ore pe săptămână ca ajutor de moașă. Atât îi permitea legislația din UK. Mergea și la cursuri, mergea puțin la spital. Apoi și-a crescut și norma de ore. N-a lipsit nici o zi de la muncă fără motiv.

Cu fiecare an ce trece, Claudia avansează la locul de muncă. Ajunge una dintre cele mai apreciate angajate. Într-o lună își depășește norma de ore cu 65. Adică stă 65 de ore peste program. Ajunge să conducă secția în spital și e mentorul unei generații. Câștigă premii care se acordă în serviciul public de sănătate, premii precum Extra Mile Award for „Outstanndig Care.”

Odată cu venirea pandemiei, Marea Britanie e printre cele mai afectate regiuni, mai ales după prima perioadă, când se adoptă o strategie fără prea multe restricții, militându-se pe imunizarea în masă. Pacienții continuă să vină în spitalul Universitar din Coventry.

Claudia Anghel nu-și ia nici o zi liberă și e în prima linie. „Femeile nasc, ce să facem, să le părăsim? Ce-ar însemna asta? Mi-am pus masca, echipamentul de protecție și acolo am fost zi de zi la fel ca întotdeauna.”

Într-o campanie națională care marchează 72 de ani de a înființarea Sistemului de Asistență Medicală de Stat din Regatul Unit, Claudia Anghel e aleasă ca unică reprezentantă din rândul moașelor. Nu știa ce înseamnă asta.

„Să fac eu poze, să apar eu undeva? Nu prea vreau. Ajută la ceva?”, și-a întrebat colegii din spital atunci când cei din conducere i-au spus că va fi imaginea NHS.

„Da, ești a noastră, ești mândria noastră și trebuie să apari. Vei face niște fotografii, atât”, i s-a răspuns.

Alături de Claudia, din întreg sistemul public de sănătate din UK au fost aleși încă 11 angajați, între care un paramedic, un dispecer de la serviciul de urgență, o asistentă de pe ATI, un medic specialist ATI, oameni aflați toți în primie linie în lupta anti-Covid.

Cum a decurs întâlnirea John Rankin, un fotograf celebru de modă din Marea Britanie, care se ocupă în special de vedete, află aici.

122 recommended
44 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »