a

Răzvan, românul care a renunțat la un job bine plătit ca să fie voluntar: ”Când ştii că ai salvat un copil, uiţi de milioanele de la corporație!”

- - 90- 56 vizualizari

Răzvan Popa a renunțat la un job bine plătit într-o multinațională în urmă cu trei ani și jumătate. Astfel, acesta a ajuns voluntar la Medici fără frontiere, întrucât a decis să-și folosească abilitățile de ingier electric și coordonator de proiecte în slujba acestei organizații.

Potrivit Libertatea, Răzvan Popa, în vârstă de 38 de ani, se află la a șasea misiune în Republica Centrafricană, una dintre cele mai sărace țări din lume și nu regretă deloc decizia luată.

Răzvan şi iubita lui, Alexandra Tănase – farmacist -, au plecat în această misiune pentru MSF la 1 septembrie. În octombrie, el a preluat funcţia de „şef de proiect”. Acum, el coordonează toate activităţile-suport pentru partea medicală: transportul pacienţilor şi al medicamentelor, pază, şoferi, energie electrică, alimentarea cu apă a spitalului, curăţenia, întreţinerea maşinilor, a generatoarelor şi a echipamentelor medicale.

„În mare, asta facem: ne ocupăm de sănătatea a 85.000 de oameni. Ministerul Sănătăţii nu e deloc prezent aici şi atunci noi gestionăm tot”, spune el.

În fiecare săptămână, cei de la MSF oferă cam 1.500 de consultaţii la spitalul din Kabo şi alte aproximativ 1.000 de consultaţii la cele două dispensare, motiv pentru care ziua de muncă a acestuia începe foarte devreme.

De asemenea, dimineaţa lui Răzvan începe cu o sondare a siguranţei în zonele în care urmează să se deplaseze oamenii din MSF.

„Proiectul MSF se desfăşoară într-o zonă gestionată 100% de un grup politico-militar (n.a.: Mişcarea Patriotică Centrafricană). Nu avem poliţie, nu avem armată, nu avem căştile albastre. Suntem doar noi cu aşa-zişii rebeli”, explică Răzvan.

În fiecare dimineaţă, înaintea de efectuarea unor deplasări ale echipelor, Răzvan trebuie „să dea verde” – după ce se asigură că traseele pe care se fac deplasările sunt sigure.

Am oameni strategic poziţionaţi, care cunosc zona şi cunosc ce se întâmplă cu grupările armate. Şi-i sun dimineaţa, îi întreb dacă au auzit, dacă au informaţii”, povesteşte Răzvan.

Cum arată ziua lui de muncă, află aici!

90 recommended
56 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »